Ще се прегледа ли българинът профилактично, ако има допълнителен ден отпуск?

0
Основният казус е кой ще плати този ден, заяви Аркади Шарков
Основният казус е кой ще плати този ден, заяви Аркади Шарков Снимка: БГНЕС

Основният казус е кой ще плати този ден, заяви Аркади Шарков

За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен средно между половин и един ден. На хората им се налага да използват част от отпуска си, за да направят профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието.

Това мнение изрази пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от директора на НЗОК проф. Петко Салчев, но не е нова.

"Какво значи 1 ден за профилактичен преглед – за здравната система значи това, за човека, който ще ходи на този преглед – че евентуално при наличие на някакво заболяване, то ще бъде открито по-рано, третирано по-рано и би могло да излезе по-разходоефективно за системата в дългосрочен план. От страна на работодателя – подобен тип профилактичен преглед може да има възвръщаемост, като намали дните в болничен на своя служител", заяви Аркади Шарков.

Това е въпрос на договорка между НОИ, НЗОК, здравното министерство и работодателите, уточни той. По думите му трябва да се разработят различни варианти, като се изчисли разходът за този ден.

Негативният стимул за българина не работи, настройва го срещу системата – така здравният икономист коментира въвеждането на евентуални санкции за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

Затова по думите му трябва да се заложи на позитивния – "имаш възможност, платен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи".

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се извършват на работното място, допълни Аркади Шарков.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ...
    Сакън, недейте , че една трета от работягите ще се окаже за незабавен прием в по болниците.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари