Шейх Мохамед и неговите дъщери: История за власт, бягства и живот зад дебели стени

0

Шейхът има 25 деца от шестте си съпруги, така че очевидно обича децата, но незнайно защо дъщерите му продължават да се опитват да бягат

Дубай може да бъде забавен за разглеждане за седмица или две. Най-високата сграда в света и молът с аквариума за акули привлича наистина хората.

Има четвърт милион емигранти, най-вече британски или американски, живеещи много на много по-високо ниво, отколкото някога биха могли у дома – но неимоверно отегчени, като бежанците от романа на Съмърсет Моъм. Пиянските обеди на шведска маса в петък в един от големите хотели са много популярни.

Извън главните прожектори има няколко милиона служители и работници, предимно от индийския субконтинент. Вероятно и на тях им е скучно, но никой не си прави труда да попита пише Гуен Дайър в “Джерусалем пост”, предава БГНЕС.

Има и четвърт милион родени тук арабски граждани, повечето от които доста проспериращи, но също отегчени, макар че по-богатите се утешават с конюшни със състезателни коне и други подобни. Най-богатият от всички е шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, абсолютният владетел на Дубай.

Шейхът има 25 деца от шестте си съпруги, така че очевидно обича децата, но незнайно защо дъщерите му продължават да се опитват да бягат. Той ги залавя и заключва, разбира се, но започва да привлича нежелано внимание.

В добрите стари времена властите от богатите на петрол части на Близкия изток можеха да се измъкнат от всичко. Когато дъщерята на Мактум, Шамса, избяга от дома на семейството в Съри, докато бяха на почивка през 2000 г., шейхът не се свърза с английската полиция. Той просто изпрати собствените си агенти да я намерят. Те я ​​откриха след месец в Кеймбридж, където четирима араби я грабнаха на улицата, вързаха я, натикаха я в кола и ѝ инжектираха успокоително. Тя беше откарана до Дубай с частен самолет и оттогава не е виждана публично. (В момента тя би трябвало да е в началото на 40-те, а правителството на Дубай казва, че е „обожавана и ценена“ от семейството си.)

Две години по-късно по-малката ѝ полусестра Латифа направи първия си опит за бягство на 16-годишна възраст. Тя бе хваната да пресича границата в Оман и бе върната в Дубай, където бе затворена за три години. Принцесата казва, че е държана в изолация и измъчвана.

Принцеса Латифа се опита да избяга отново през 2018 г., когато стигна до брега на Оман с помощта на финландския си фитнес инструктор, оттам на яхта в международни води с лодка и джет за водни ски за Индия откъдето планираше да отлети за САЩ и да потърси убежище. (успех в това; Доналд Тръмп все още беше президент.) За съжаление, осем дни по-късно и само на 30 км от Гоа, тя бе качена от командирите на Емирства на кораб на индийския флот (правителството на министър-председателя Моди все още смуче богати араби), а Латифа отново беше „успокоена“ и отлетя обратно за Дубай.

През последните две години тя е държана в изолация в морска „вила“ („на сигурно място със семейството си“, както се изрази правителството на Дубай.) Но в някакъв момент мобилен телефон ѝ беше доставен контрабандно и тя започна да се заключва в банята и да изпраща тайни видеоклипове на своята финландска приятелка Тийна Яухиайнен.

Тази вила е превърната в затвор“, споделяше тя. „Всички прозорци са с решетки. Има петима полицаи отвън и две полицайки вътре в къщата. И дори не мога да изляза навън, за да подишам чист въздух.”

Яухиайнен предаде това на британските власти (тъй като Шамса беше отвлечена на британска земя) и ООН, но тя не направи публично изявление от страх да не компрометира тайните съобщения на Латифа.

Телефонът на Латифа замря преди пет месеца, което може би е знак, че „семейството“ е разбрало за него. За щастие сега има известна подкрепа от британците, защото мащехата на Латифа, принцеса Хая бинт Ал Хюсеин, взе двете си деца и избяга в Лондон през 2019 година.

Миналата година британският Върховен съд издаде „решение за установяване на факти“, потвърждаващо, че както Шамса, така и Латифа, са били отвлечени и държани незаконно. Той отхвърли искането на Мактум децата му заедно с принцеса Хая да бъдат върнати под негово попечителство и обяви, че начина на шейха за сплашване срещу нея е включвал оставяне на пистолет на възглавницата до нейната.

До момента това е положението, но сега се включва и ООН: службата на върховния комисар на ООН по правата на човека заяви, че скоро ще изпрати запитване към ОАЕ относно принцеса Латифа, а говорител каза, че Работната група на ООН за произволно задържане може да започне разследване, след като видеоклиповете на принцеса Латифа бъдат анализирани.

Но това може да не е достатъчно, защото вече става въпрос за запазване на имиджа на шейх Мохамед. Той знае какво говорят за него всички останали крале и шейхове от Персийския залив. Те казват: „Защо Мохамед не може да контролира жените си?“ 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари