Ще съборят ли ГЕРБ новите записи на Борисов?

0
Борисов реагира на първите записи във Facebook със “Забавляваме ли се”
Борисов реагира на първите записи във Facebook със “Забавляваме ли се” Снимка: БГНЕС

Нова порция скандални записи с глас, който прилича на премиерския, стана повод за догадки и коментари. Дали тези нови записи няма да съборят рейтинга на ГЕРБ и Борисов. Какво научихме от тях, разкрива Дойче Веле

При социализма политическите вицове бяха агитация и пропаганда срещу строя, при българската демокрация звукозаписите са новото оръдие срещу властта.

Нова порция аудиофайлове, чиято автентичност не е потвърдена, но в които отново се чува глас като на премиера Бойко Борисов, стана повод за догадки и коментари. За първата, в която се чуват цинични забележки за висшестоящи фигури на ГЕРБ и арогантни нападки към европейски лидери, прокуратурата разпореди проверка.

Много от репликите в тях, в които се споменават действителни лица и се издават разпореждания, съвпадат с действия на прокуратурата и на други институции. За новите записи още не е ясно дали държавното обвинение ще направи същото. Втората серия аудиофайлове също е пусната през платформата Guerillamail - и отново се чува баритон като на Борисов.

Какво е общото между първите и вторите записи

Между първите и вторите записи има сходство - не само в приликата на записания глас, който така наподобява този на Борисов, и “бойковизмите”, така познати от години. А и в еднотипните разпореждания, които “гласът” издава, като същински медиен могул. Излиза, че ако от нещо се интересува “гласът”, то е единствено от медийната прослава, че е по-мъдрият и по-големият държавник. Вълнува го явно какво ще се “раздуе” за него в медиите, какво трябва да се чуе във “вечерните” новини. Независимо какво ще покаже поръчаната от прокуратурата експертиза, запазеното от години за България 111-то място по свобода на медиите е най-сериозното потвърждение за натиска, оказван над тях.

“Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“ на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене“, казва гласът в първата серия записи. (Става въпрос за проверка на Комисията по финансов надзор на втория кандидат да купи българските активи на ЧЕЗ. Бел.авт.)

"Отново съм бил по-мъдрият"

"...трeбвaшe дa тe зaпишaт кaмeритe. Ми щo нe oтидeш в пaрлaмeнтa? Тaм тръгнaхa ли cи? Я виж Ceвдa! (Севделина Арнаудова се нарича пиарът на Борисов. Бел.авт.) Aкo трeбвa, ги cвикaй, нeщo дa им кaжeш зa тoя бизнec фoрум и ти гo изгoвoри. Чe, нaли, caмo вдигa пушилкa, кaктo вчeрa cи кaзaл, нaли, нeпoдкрeпaтa трae, кoлкo, нямa и 20 чaca. И тo, oт тeбe трябвa дa прoзвучи, чe въпрeки вчeрaшния му тoн и глупocти, aз oтнoвo cъм бил държaвничecки и cъм тe прaтил, зa дa нe ce уceти в инвecтитoритe, в япoнcкия бизнec и хoрaтa, кaквoтo и дa билo. Oтнoвo cъм бил пo-мъдрият! Мa, ти трябвa дa гвo изгoвoриш тoвa! Нaмeри бързo пoвoд!" (На 5 февруари т.г. в София се е провел българо-японски форум, организиран от президента Румен Радев, с участието на министъра на икономиката Емил Караниколов. Ден по-рано държавният глава обяви, че снема доверието си от правителството. Бел.авт.)

“Тoвa иcкaм дa гo чуя във вeчeрнитe нoвини!...Трeбвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн!”, казва гласът от втората порция записи. (Евентуално за отпор, който да се даде на президента след изявлението му, и разпореждания за медийното отразяване. Бел.авт.)

През май 2010 г., когато не бе минала и година от първия мандат на Борисов, медии и главни редактори, един по един, отрекоха публично да има натиск на властта върху тях, след като премиерът им прати официални запитвания. Сега, дори и някои да го направят, няма как да им се повярва - нали всички гледаме вечерните новини.

"Валентин Василевич" и приятелите от белота

В единия от новите записи Борисов изглежда разговаря с Валентин Златев

В новата порция записи гласът, подобен на Борисов, се обръща към събеседник с“Валентин Василевич” и “приятелю” и се уговаря за среща с него, за да разбере дали наистина е “основният гръб” на “Корнела (вероятно Корнелия Нинова, лидер на БСП, бел.авт.) и Радев”.

Бащиното име на Валентин Златев, председател на Контролния съвет на “Лукойл България” е Василев, а руската традиция изисква уважителното обръщение към някого да е по име и презиме, а не по фамилия.  

“Кoрнeлa и Рaдeв ca гoлeми cлaдури… нaвcякъдe прикaзвaт, чe ти cи им ocнoвният гръб, хич нe e приятнo” - е репликата, която се чува в първия разговор. След отговор на събеседника, който вероятно отрича, следва: “Друго говорят, Валентин Василевич”.

Наскоро от ГЕРБ обявиха, че Нинова се е срещала със Златев и хазартния бос Васил Божков, който е с куп обвинения и се укрива в Дубай. Лидерът на БСП и Валентин Златев отрекоха. Последните събития около бившия генерален директор на “Лукойл България”, извикан на разпит в прокуратурата преди седмица, показват, че коментираната през годините близост между Борисов и Златев и закачките им за игрите на карти са вече минало. Допреди няколко месеца обаче може и да са се уговаряли за среща при Борисов, когато му е кеф на Валентин Василевич.

“...Акo иcкaш утрe вeчeр, aкo cи тукa, мини дa мe видиш… Eee, кoгaтo ти e нa кeф нa тeбe”, са репликите, които се чуват.

"Забавляваме се"

Борисов реагира на първите записи във Facebook със “Забавляваме ли се” и кавър на песента “Ъпсурт” - “3 в 1”, в която са иронизирани няколко политици, и той в това число. Вицовете не катурнаха социализма, но дали новите записи ще съборят рейтинга на ГЕРБ и Борисов?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари