Ще поевтинеят ли жилищата през 2019-та година?

0
Бум на ново строителство в страната
Бум на ново строителство в страната Видео: NOVA

Бум на ново строителство в страната.

Броят на разрешителните за строеж и новостроящите се жилищни сгради расте, показват последните данни на националната статистика. А за първи път брокерите отчетоха по-малко сделки с имоти - в края на 2018 г.

През последното тримесечие на миналата година разрешителните са се увеличили с 14% в сравнение със същия период на 2017 г. Право на строеж е получено за близо 12 000 жилища – с 60 на сто повече. Най-много сгради за живеене предстои да бъдат започнати в областите София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Според сдружението на агенциите в бранша това трябва да е сигнал за инвеститорите - да бъдат по-консервативни в цените, тъй като предлагането непрекъснато расте. 

Сделките с имоти намаляват до 212 000 през 2018 г., сочат официалните данни За сравнение през 2015 г. те са били 230 000. През последното тримесечие спад има дори в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна. 

По-ниските цени „на зелено” и по-надеждните инвеститори в строителството правят покупките на нови жилища все по-атрактивни. 

Ще тръгнат ли надолу цените на жилищата през тази година? Проверка по казуса прави Георги Георгиев в рубриката на "Здравей, България" „На твоя страна”, предава NOVA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари