Ще плащаме новите 150 бойни машини за армията на вноски 10 години

0
Поръчката е на стойност 1 милиард 240 милиона без ДДС
Поръчката е на стойност 1 милиард 240 милиона без ДДС Видео: bTV

Поръчката е на стойност 1 милиард 240 милиона без ДДС

Министерството на отбраната отвори ценовите оферти по търга за доставка на 150 бронирани машини за българската армия. Това е втората стъпка преди окончателно да се реши, коя компания ще произведе бронираните машини за българската пехота.

Ресорният заместник-министър на отбраната прогнозира, че до началото на следващата година ще има избран доставчик, предаде bTV.

Поръчката е на стойност 1 милиард 240 милиона без ДДС, при условия парите да се изплащат на вноски от военно министерство в продължение на 10 години.

До втория етап с оценка на ценовите оферти са допуснати двама участници. Ще се водят преговори за подобряване на офертите и тестове за техниката.

Анатолий Величков зам.-министър на отбраната посочва, че дори и да има вероятност нещо да се случи и да има рестарт като при самолетите, от МО са решени да проведат и втора част от процедурата и да я доведат до успешен финал.

Единият вариант, от който ще избира комисията, е машината на „Дженерал Дайнамикс“ с купол от израелската компания „Рафаел“. И машината, и купола са в серийно производство за няколко държави по света.

„Преди време направихме програма в Чехия през 2009 г. и машините са там много надеждни с оръжейните системи са в отлично състояние имаме проект, който се реализира за испанската армия и и сега е ред на България“, посочва Изар Сахар – регионален директор на „Рафаел“.

Другият участник в конкурса е машината на финландската компания „Патрия“ с купол на израелската „Елбит Системс“. Те гарантират, че 80% от продукта им може да бъде изготвен в България.

Имаме различни варианти. Ще преговаряме, готови сме да доставим машините за 6 години и да разсрочим плащането за 12 години, уточни Юси Ярвонен – президент на „Патрия“.

Правим доказани в бойни условия най-модерни системи. Ние сме готови за изпитанията и чакаме решението, казва и Уди Веред – президент на „Елбит Системс“.

Условие в конкурса е всеки един от проектите да бъде съпътстван с индустриално сътрудничество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари