Ще има ли входно и изходно ниво в детските градини?

1
На базата на резултатите ще се определя и финансирането, което ще се отпуска на учебните заведения
На базата на резултатите ще се определя и финансирането, което ще се отпуска на учебните заведения Видео: NOVA

На базата на резултатите ще се определя и финансирането, което ще се отпуска на учебните заведения

В очакване на резултатите от матурите на зрелостниците, просветното министерство подготвя метод за оценяване и на най-малките. Целта е да се видят постиженията на децата на входа на детската градина и преди да прекрачат за първи път училищния праг. На базата на резултатите ще се определя и финансирането, което ще се отпуска на учебните заведения.

Борбата за място в градина скоро ще прелее в тази за постиженията на децата още преди да започнат училище. 3-годишният Мартин може да е сред първите, за които игрите и песните в градината вече няма да са толкова безгрижни.

Прекален стрес и напрежение за децата, не виждам необходимост той да се случва! Ако се стигне до такъв тип оценяване, то трябва да е под формата на игра и децата въобще да не разбират, че са изпитвани”, заяви Кристина Лалова, цитирана от NOVA.

В тази си възраст всяко дете е на различен етап, което е напълно нормално. Такъв тип оценяване не би дало резултат за свършената работа от самата детска градина”, смята Ивайло Лалов.

Според учителите обаче – оценяването още на входа на училището няма да натежи на никого. Напротив – ще помогне.

Една такава диагностика помага за продължаващото обучение, подсказва на родителите, когато трябва да бъдат насочени към специалисти, респективно помага и на нас да разпределим учениците равномерно в паралелки, така че да няма струпване на ученици, които нямат необходимите умения”, обясни Таня Панчева, директор на 55 СУ „Петко Каравелов”.

За NOVA от просветното министерство уточниха, че и сега в детските градини се проследяват уменията на децата. А това, което се предвижда, не са изпити като матурите при учениците, допълват още от ведомството.

Целта на предвижданата промяна е прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата при първото им постъпване в детската градина и преди постъпването в първи клас. Това ще даде възможност за съпоставимост на резултатите между различните институции”, се казва в позицията.

Предвижда се оценяването на най-малките да започне след три години.

Важното е да се каже, че това, което предстои, не е толкова определящо по-нататъшното развитие на човека. Важно е как се предразположат, в каква обстановка са, как ще подходи изпитващия към тях, да не усещат напрежението, което повечето от децата, отивайки на едно ново и непознато място, преживяват”, смята Савина Пчелинцева, педагогически съветник в 55 СУ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    daskal
    До 1 - Нина, правите много страшно обобщение. Надявам се, че в детските градини не работят само "мързеливи, тъпи и прости". Все пак нямаме избор, нали? Там даваме най-скъпото - децата си, малките чисти душици.
  • -3
    1
    Нина
    Ами,да има,даскалите там са мьрзеливи и тъпи, лелки които нищо не правят,най простите учители са там,за нищо не стават!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари