Ще има ли последствия за певеца, превърнал в чалга българския химн?

1
Бирджан Хайрединов направи попфолк версия на националния символ
Бирджан Хайрединов направи попфолк версия на националния символ Видео: NOVA

Бирджан Хайрединов направи попфолк версия на националния символ

Отзвук от клипа с изпълнение на химна на България в чалга вариант. Видеото вече е изтеглено от YouTube, но продължава да предизвиква остра полемика в социалните мрежи. Според конституционалисти много трудно може да се докаже, че става въпрос за поругаване на един от националните символи, предава NOVA. Причината – липсваща нормативна уредба, в която да е описано кой, кога и как може да използва химна.

В интернет Бирджан Хайрединов отбелязва, че знае кой е авторът на текста на химна - Цветан Радославов. Като автор на музиката, която е използвал, посочва Генади Ивайлов. Той самият се оказа шокиран от чутото. „Просто момчето е искало бързичко да процедира с неговата изява като певец и е преценил, че трябва да направи точно това парче с аранжимента от моята песен и с текста от химна на България”, смята музикантът.

Той опитал да се свърже с изпълнителя, но без успех. Юристи припомнят, че подобно деяние е наказуемо по закон, тъй като химнът, гербът и знамето са национални символи. Според текстовете в Наказателния кодекс който и по какъвто и да е начин опетни един от тях, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до 3 хиляди лева.

Според преподавателя по Конституционно право Христо Паунов проблемът в случая е, че няма съвременна нормативна уредба на химна на Република България. „Ние имаме единствен текст в Конституцията, в който се казва, че химнът е „Мила Родино”. И как да разберем по какъв начин всъщност се нарушава законът, след като нямаме уредба затова”, попита той.

Оказва се, че всеки би могъл да интерпретира химна както поиска, смята Паунов. А доказването, че един от националните ни символи е опетнен, е почти невъзможно, защото законодателят няма база, на която да стъпи. „Доколко тази форма на самореализация представлява опетняване? Въпросът е деликатен именно поради това, че държавата през всичките тези години не се е постарала да уреди така нещата, както със знамето и герба”, допълва конституционалистът.

От Министерството на културата заявиха, че авторските права на музиката и текста на Цветан Радославов са погасени. Действащите разпоредби били ясни - химнът не може да се използва като част от друга мелодия или песен, да се изпълнява в ремиксирани варианти и променено оригинално звучене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Hyhlak
    Ако няма затвор за тоя хъшлак,значи окончателно няма държава!!!
  • 1
    4
    осведомен
    Мисля че няма данни за престъпление или такива които да навеждат на мисълта че има действие или бездействие което да представлява или е част от състав на престъпление или налице е административно нарушение или нарушение на разпоредба,законов или подзаконов нормативен акт.Няма и обидни думи към България или българите за разлика от дискриминационното отношение от един наш съгражданини ,обидите,хулите към орган на власта и отправени към българското население във един наскоро отминал момент на територията на гр.Русе рака ясно визиран във ефин видеоклип случайно от наш съгражданин или минувач.Та по този случай какво направи русенска прокуратура да оитам,Аз? Заявителският материал прегледан ли е,взет ли е под внимание? Там има голяма дързост,цинизъм със явно поведение незачитащо добрите нрави и законовите разпоредби за един мирен живот и спокоен в обществото на евроатлантиците.Та какво стана там искам да зная другарю прокурор,самосезира ли се?
  • 3
    3
    Моето Име
    Мангалите и за сапун не стават.
  • -3
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Американците нямат проблем в това за химна да се изпълнява кой както си иска. Дори на официални мероприятия, които изискват изпълнение на химна, могат да се чуят какви ли не версии на поп, рап, R&B и т.н. стилове. Но най-велико е изпълнението на американския химн от Джими Хендрикс.https://www.youtube.com/watch?v=sjzZh6-h9fM
  • 1
    1
    ЬОКО ОНО
    ТЕ И БИТЪЛСИТЕ ГИ ЗАБРАНЯВАХА🔐
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари