Ще има ли ефективни мерки срещу замърсителите на въздуха?

3

Иван Белчев предлага да се ограничи работата на машини и съоръжения в повтарящ се режим на 72-часови проби

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представи пред парламентарната Комисия по околната среда и водите предложения за законодателни промени, насочени към ограничаване на неприятните миризми. Предложенията са разработени от работна група под ръководството на заместник-министър Ренета Колева и с участието на експерти от МОСВ, Изпълнителната агенция по околната среда, регионалните инспекции по околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е създаването на нормативна уредба с ясно разписани отговорности и процедури за контрол на институционално ниво, включително методи за оценка на миризмата, контролни мерки, и санкциониране на нарушенията.

В началото на това Народно събрание Иван Белчев и група народни представители внесоха законопроект, свързан с миризмите като основната цел беше създаването на такава работна група. Депутатът е доволен от доклада, който ще послужи за бъдещите законодатели инициативи в следващото редовно правителство. Необходимо е сътрудничество с гражданския сектор, трите министерства и експерти.

Сред предложените мерки е издаването на Наредба за въздействието на миризмите на здравето, разработване на Ръководство за моделиране на миризма, промени в устройственото планиране на инвестиционните предложения, промени в наредбата за ОВОС за включване на миризмите като фактор, и изискване за създаване на планове за управление на миризмите. Предложена е и Методика за установяване разпространението на миризми и налагане на санкции, с цел да се гарантира ефективността на санкциите.

От своя страна, народния представител Иван Белчев съобщи, че предлага допълнителни мерки като:

- Изграждане на мрежа от станции за отчитането на скоростта и посоката на вятъра в региони със сигнали за интензивно миришещи вещества с цел анализ и контрол;

- Преглед и осъвременяване списъка с недопустими сгради и съоръжения в предимно производствени зони, който да включва предприятия, генериращи интензивно миришещи вещества или замърсяващи околната среда

- Ограничаване непрекъсната работа на машини и съоръжения в повтарящ се режим на 72-часови проби - така както работят Биофилтрите на едно русенско предприятие от 3 години;

- Обучение на регионалните здравни инспекции по темата за здравните последици от излагането на интензивно миришещи вещества или замърсяващи околната среда (с благодарност към Д-р Александър Симидчиев за това предложение)

Министър Юлиян Попов подчерта, че проблемът с миризмите е актуализиран поради повишената чувствителност на обществото към такива замърсявания и сподели опита на градове като Русе и Разград в борбата с този проблем. Прегледът на международните регулации показа различни подходи в разрешаването на този въпрос, като в някои страни като Белгия, Германия, и Унгария съществува национално законодателство, докато в други както Австрия и Италия - регионални или специфични решения.

Като член на Комисията по околната среда и водите, Иван Белчев започва да работи следващата седмица с новите служебни министри по темата, съобщиха от офиса на депутата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    до 2
    Я пак! Основните замърсители били международния транспорт и печките на твърдо гориво (за химическата индустрия съм наполовина съгласен)? Като се говорят подобни глупости, трябва да се мисли много и да се обяснява дълго. Хората от векове горят дърва в печките си и как така чак сега въздуха се замърсява? Ооо, ама сега вече горим в печките и мебелни отпадъци съдържащи лепила, лакове и пластмаси (ПДЧ-тата вече не се ламинират с фурнир), отделно мангалите горят свободно всякакви други отпадъци. Контрол - 0.0. Т.е. всъщност проблемът не е в печките на твърдо гориво, а в горивото в печките на твърдо гориво. Не случайно една от алтернативите, която пробутват общините в „борбата“ с мръсния въздух са пелетни печки. Пелетите не са ли твърдо гориво? Течно ли са, какво? Ами международния трафик? 80%, че и нагоре това са камиони пътуващи в западна Европа. Знаете ли какви са нормите за изгорели газове там? Не случайно България се пълни с трошки, които там не могат да покриват вече еко-нормите и като дойдат тука бързо им махат катализатори, EGR, DPF и всякакви филтри, че да дишала свободно трошката. Това е локалния ти трафик и замърссяването с изгорели газове идва основно от там. Единственото нещо, което ще свърши трети мост по-далеч от Русе, е че ще намалеят отпадъците край пътя, там където са колоните изчакващи камиони. Което можеше да стане и с 20-ина камери, няколко оператора и 4-5 полицаи, които на място веднага глобяват шофьорите, които замърсяват, ама това е прекалено сложно да го измисли някой политик, още повече от калибъра на Пеньо. Дерзайте! Скоро няма да се подобри нещо. Напротив, ще се влошава.
  • 5
    7
    За чудене
    И какво реално е направил самовеличаещият се индивид, известен с прозвището Кесийков, след като реално "Предложенията са разработени от работна група под ръководството на заместник-министър Ренета Колева и с участието на експерти от МОСВ, Изпълнителната агенция по околната среда, регионалните инспекции по околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството."
  • 6
    6
    Лично Мнение
    Това общинско управление в лицето на този общински съвет във този вид и състояние е изключително лицемерно,фалшиво и цинично спрямо гражданите на тоя град.Тези хора трябва да бъдат ометени от общината,а защо не и да се направят някой прокурорски препитвания.Редно е да се гласува вот на недоверие и да бъдат преметени всички политически партии от общината.Вредни са.Нужно е ново управление от русенци милеещи за града в който са се родили те и тейните прадеди.
  • 10
    5
    Кесийков/Забелчев
    е от най отявлените популистки боклуци, като всички от ППДБ измамници.
  • -6
    4
    Елена
    Не подкрепям конкретна политическа парти и не гласувам, но смятам, че са ни необходими повече такива депутати, ангажирани с местните въпроси
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари