Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

0
Документите онлайн няма да са готови за ТЕЛК и пациентите ще бъдат ощетявани, предупреждава д-р Цветан Дамянов
Документите онлайн няма да са готови за ТЕЛК и пациентите ще бъдат ощетявани, предупреждава д-р Цветан Дамянов Снимка: Dunavmost

Документите онлайн няма да са готови за ТЕЛК и пациентите ще бъдат ощетявани, предупреждава д-р Цветан Дамянов

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината.

Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии. По данни на Министерството на здравеопазването около една трета от тях забавят издаването на решенията за трайна нетрудоспособност и то се проточва над регламентираните 3 месеца. Има случаи, в които произнасянето отнема повече от година.

"Документите онлайн няма да са готови за ТЕЛК и пациентите ще бъдат ощетявани. В повече от 50% от случаите това ще се случи", предупреждава д-р Цветан Дамянов, дългогодишен лекар в ТЕЛК комисия в Лом. Той дава конкретни примери с неврологични заболявания.

"Как онлайн ще прецениш дали този човек е за чужда помощ или не", пита още д-р Дамянов, предаде БНР.

Реформата предвижда създаването на нови комисии в болниците, където такива няма. Срокът за сформирането им е до 19 април. Към тези новосъздадени комисии ще се насочи и част от документацията на сега действащите комисии.

"Вместо да се ограничи корупцията и да няма затлачване, ще се постигне точно обратното", коментира д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. По думите му, болниците са така "кадрово очукани" и "хората се броят на пръсти", че той няма да може да реализира комисия.

Новите комисии се създават проформа, е мнението на д-р Цветан Дамянов. ТЕЛК-овете не трябваше да се увеличават, а да се намалят, да се вкарат специалисти, подчертава той, като напомня за недостига на специалисти от различен вид.

Липсата на специалисти ще затрудни създаването на комисии, съгласна е и Веска Събева, която оглавява Асоциация на родителите на деца с епилепсия. Тя е заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания. Събева е категорична, че освидетелстването по документи ще ощети мнозина, "защото лекарят няма да вижда състоянието им".

"В същото време, когато хората обжалват, затрудняват НЕЛК и започва бавене на документите", допълва тя.

Веска Събева призовава "епикризите да бъдат изключително подробни", за да може специалистът в комисията да се ориентира по написаното в тях. Подробно разписаните епикризи според нея е и условие, за да се избегне рискът здрави хора да получат вид и степен на увреждане.

Като плюс на новата система за оценка Веска Събева откроява включването на всички заболявания на даден човек и множеството му увреждания. Новата формула е много по-добра, твърди тя.

Изключително голям е и проблемът с недостига на педиатри. В България липсва интерес към педиатричните специалности, алармира още Събева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Оффф
    "епикризите да бъдат изключително подробни" ?!?! Е колко по подробна да е епикризата. Понеже се засичам в бараките на ТЕЛК с младеж без крак под коляното. На две години ходи да го преосвидетелстват. Да видят, че не му пораснал крак.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари