Шотландия предлага узаконяване на всички наркотици

1
Здравни експерти твърдят, че това ще позволи на употребяващите системно наркотици да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници
Здравни експерти твърдят, че това ще позволи на употребяващите системно наркотици да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници

Здравни експерти твърдят, че това ще позволи на употребяващите системно наркотици да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници

Шотландия предложи днес да се декриминализира притежанието за лична употреба на всякакъв вид наркотици, като заяви, че това ще ѝ помогне да се пребори с наркотичната смъртност в страната, която е най-високата в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от Б

Регионалното шотландско правителство заяви, че мерките трябва да бъдат приложени от правителството на Великобритания в Лондон, което - според политическата структура на Обединеното кралство - решава казуси от рода на регулацията на наркотиците. Правителството в Единбург смята, че узаконяването на притежанието на наркотици за лична употреба ще позволи лицата с наркотични проблеми да бъдат лекувани и подкрепяни, вместо да бъдат подвеждани под отговорност, а на тези, които са в период на рехабилитация, ще се даде по-добър шанс да си намерят работа.

"Въпреки че знам, че подобни предложения пораждат дебати, те са в унисон с нашата обществена политика на здравеопазване и следват националната ни кауза да подобряваме, както и да спасяваме човешкия живот", гласи изявлението на шотландския министър на лекарствената политика - Елена Уитам.

"Ние работим усилено с властовите лостове, които имаме, за да намалим смъртността от наркотици, и макар да сме длъжни да направим още много, нашият подход просто е в противоречие със законодателството в Уестминстър (нарицателно за британския парламент - бел. ред.), с което трябва да работим заедно", добави Уитам.

Говорител на премиера на Великобритания Риши Сунак отхвърли каквато и да е промяна с думите: "Не се планира промяна в твърдата ни позиция по отношение на наркотиците".

Управляващата в Единбург Шотландска национална партия (чийто лидер Хамза Юсаф е настоящият първи министър на Шотландия - бел. ред.), която иска независимост за Шотландия, имаше сблъсък с британското правителство и по законопроекта за реформа на признаването на пола.

С 327 смъртни случая средно на милион души Шотландия е била с най-високата смъртност от наркотици в Европа за 2020 г., далеч пред следващата държава - Норвегия, която беше с 85, показва официалната статистика, на която се позовава Ройтерс.

На фона на факта, че наркотиците са незаконни в по-голямата част от света, някои държави декриминализираха в различна степен притежанието им. Здравни експерти твърдят, че това ще позволи на употребяващите системно наркотици да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари