Шотландия подготвя нов референдум за независимост

0
Правителството на премиера Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на нов референдум за независимост и твърди, че въпросът е бил решен с предишния вот
Правителството на премиера Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на нов референдум за независимост и твърди, че въпросът е бил решен с предишния вот Снимка: АП

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на своята кампания за провеждане на втори референдум за независимост

Тя заяви, че икономическото положение на Шотландия ще се подобри, ако тя е извън Великобритания, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Стърджън, която е лидерка на Шотландската национална партия и на местното правителство на Шотландия, каза, че ще публикува поредица от документи, които излагат аргументите в полза на независимостта. Шотландия отхвърли референдум за независимост през 2014 г., когато 55% от избирателите гласуваха тя да остане част от Великобритания. Правителството на премиера Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на нов референдум за независимост и твърди, че въпросът е бил решен с предишния вот. Но според Стърджън оттогава политическият пейзаж се е променил, особено заради излизането на Великобритания от ЕС – нещо, на което болшинството от хората в Шотландия се противопоставят.

"Ако знаехме през 2014 г. всичко, което знаем сега за пътя, по който Великобритания щеше да поеме, аз нямам никакво съмнение, че Шотландия тогава щеше да гласува "за", каза Стърджън в интервю за "Би Би Си".

Първата министърка също така заяви, че резултатът от миналогодишните парламентарни избори в Шотландия представлява "неоспорим демократичен мандат" за провеждането на референдум, който тя възнамерява да изпълни, въпреки че правителството на Джонсън оспорва правото на шотландското правителство да провежда референдум, без да е получило разрешение за това от централните власти, отбелязва Ройтерс.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари