Шофьори с неплатени глоби няма да могат да напускат страната

0
Предвижда се още сваляне на регистрационните номера на автомобилите веднага при извършени тежки катастрофи
Предвижда се още сваляне на регистрационните номера на автомобилите веднага при извършени тежки катастрофи

Шофьори, които имат съставени фишове за пътни нарушения, но не са ги платили, няма да могат да напускат страната, а транзитно преминаващите с наложени санкции ще са длъжни да ги плащат на граничния пункт.

Това предвиждат поправки в Закона за движение по пътищата, обявени от Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, Настимир Ананиев, предаде бТВ в понеделник.

Предвижда се още сваляне на регистрационните номера на автомобилите веднага при извършени тежки катастрофи, на пияни шофьори и при превишаване на допустимата скорост с над 50 км/ час. Глобата за това нарушение вече ще е 700 лв., а табелите ще се връщат след плащане на санкцията.

Знаете, че в момента транзитните масово не плащат и ако българите имат срок да обжалват фишовете си 7 дни, то транзитните търсят да напуснат територията ни за 4-5 часа и глобите от тях не се събират, обясни Ананиев. МВР вече работят с таблети и по електронен път информацията ще стига до граничния пункт, където на излизане ще се проверява водачът дължи ли глоби за нарушения у нас, ще се събира и така ще бъде възможно да продължи, допълни той.

Ананиев посочи, че за последните три години и половина са съставени 47 хиляди фиша за нарушения по пътищата, от които са платени едва около 4 хиляди, т.е. приблизително 9 %, а при наказателните постановления платените са едва 5 %.

Трябва да се вдигне събираемостта на глобите - това е политика, по която работим заедно с МВР, заяви още шефът на транспортната комисия в парламента.

Той допълни, че се очаква регионалното министерство да въведе знака "Внимание! Мотоциклетисти", който бе решено да се постави на най-често ползваните от мотористите пътища, които са 5-6 в страната. За последните три години и половина има над 1800 пътно-транспортни произшествия с мотоциклетисти, взели над 160 жертви и ранили 1900 души, посочи още депутатът и призова за внимателно шофиране.

Източник: btv.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари