Шофьор на цистерна: На паркинга в Русе може да стане огнен апокалипсис

9
Ненко Митев​: Да стоим на паркинга в Русе е опасно и незаконно, реална е опасността от взрив
Ненко Митев​: Да стоим на паркинга в Русе е опасно и незаконно, реална е опасността от взрив

Ненко Митев​: Да стоим на паркинга в Русе е опасно и незаконно, реална е опасността от взрив

Това коментира пред Ненко Митев, шофьор на газова цистерна от 8 години. От името на своите колеги, които возят товари с т.нар. специален режим, той поставя проблема с въведеното изискване ADR товарите също да имат номерчета за преминаване на граничния пункт Дунав мост. Вместо да се движат директно и без спиране, сега им се налага да чакат с часове, докато продължат по маршрута си, предаде Русе Медиа.

Ненко Митев припомня, че има европейска спогодба, рафитицирана през 1995 г. от Народното събрание, свързана с движението на газови цистерни и опасни товари.

„В случая това е газова цистерна с висок риск за околната среда и за хората. Тя е взривооопасна и подлежи на друга законова рамка относно движението по пътищата. Европейската спогодба е със статут на закон. Там имаме много задължения и много тежки глоби относно нарушенията. Тежки нарушения по придвижването на този транспорт е спиране в града, спиране на пътното платно, спиране до вододайна зона по-близо от 200 метра. Всички дейности, които можем да извършваме, трябва да са извън града.

8 години преминавам тази граница и никога не сме спирали, като спазваме този регламент да преминаваме безопасно и да не създаваме опасност за жителите на Русе. От въвеждането на този буферен паркинг на нас ни се създават много препятствия откъм преминаването и ни задържат. Когато на няколко пъти попитах – защо ни задържате, ние имаме закон, по който превозваме товарите, не се е променил законът, тези служители не могат да ми отговорят и ни задържат до 2, 4, 6 часа“, казва водачът.

Досега той е влизал само един път на паркинга, след което само си взема номерче, но престоява извън него и извън пътното платно. При единствения си опит да чака на паркинга, е стоял вътре един час и три часа не е можел да излезе от вътрешна опашка.

„На паркинга е много опасно да влизат такива автомобили като нашите, защото няма никакви отстояния и никакви противопожарни мерки. За нашите автомобили паркингите са особени, там трябва да има азбестово одеяло, пясък, шлангове с вода, в такава близост много пожарогасители, а на този паркинг няма абсолютно никакви противопожарни средства, ако стане някакъв инцидент.

На буферния паркинг цистерните със специален режим бяха наредени между обикновените камиони. Ако има някакъв инцидент, няма как на практика да стигне пожарна или друг автомобил – те са на 1 метър разстояние един до друг, не може да се маневрира. Тогава прецених, че нямам моралното право да поставям под въпрос живота на колегите, на гражданите, защото при един инцидент там ще стане нещо много неприятно“, казва Ненко Митев.

През миналата година е бил в конвой по пет цистерни, които са пътували до Украйна. Преминавали са границата 15 пъти, без да спират. Ако тази година отново се осъществи такъв транспорт и на паркинга влязат пет автомобила по 20 тона газ или 100 тона газ и ги държат с часове, рисковете са сериозни.

„При много минимален инцидент, даване на маневра назад, може да се ударят крановете. Когато е много висока температурата се вдига налягането, може да изпусне гарнитура между крановете, трябва една мъничка искра. А там колегите минават свободно и си пушат, защото няма забрана, може да стане някакъв апокалипсис. Искам да напомня, че през 2016 г. в Хитрино се обърна една-единствена цистерна и пораженията бяха огромни, с жертви и ранени. Ако на нас с петте цистерни такъв инцидент ни се случи, при 600 автомобила там никой няма да напусне паркинга. 100 тона са 200 000 литра газ. Не само паркинга, а и кварталите ще бъдат поразени. Тогава искам да задам въпроса кой ще понесе отговорност за това, че не се спазват европейското и международното законодателство в частта му за превоз на опасни товари“, казва водачът.

Въпросите си отправя към кмета на Русе, към директора на ОДМВР - Русе, към директора на ИААА - Русе.

„Кметът, като е сключвал договора с фирмата, не е ли поставил клауза да се спазва законодателството? Към полицията – защо има патрулка на изхода на границата, която връща автомобили със специален режим и не им дава възможност да преминат? Защо органите на реда в момента подпомагат нарушението и не спазват закона?“, пита риторично Ненко Митев от името и на колегите си.

Той припомня, че цистерните не чакат на опашки, защото при една катастрофа може да стане инцидент и да изпепели цялата колона. Изискванията са при такива специални автомобили да има 50 метра от камион до камион и отпред, и отзад, като същото важи и за паркингите.

„Някои видове товари като газ пропан-бутан, амоняк, течен кислород и др. се извършват в режим на пренос под налягане. Това означава, че течността, газта или самият товар чрез компресор се изкарва от цистерната, но никога не може да се изкара на сто процента. В момента условно съм празен с 1 тон газ. А когато съм пълен, е 20 тона. 1 тон газ са 100 сини битови бутилки. Какво може да стане , ако се възпламенят 100 сини битови бутилки, всеки може да си даде реална представа“, казва още шофьорът на цистерна…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Доцент по право
    Докторът Бенчо НЕ нарушава законите. Само шляпа Другарките.
  • -1
    3
    Русенец
    А по пътя като иЗдълбава асфалта и настъпва не може ли?!???? Ай стига глупости!!!
  • 30
    2
    Русенка
    Невероятен човек! Браво, че има такива отговорни и далновидни хора, с познания в областта , в която работят. Но тези въпроси за Пенчо са сложни. Дано по-скоро се консултира със специалисти, преди да е станала белята.
  • 12
    1
    Az
    Hubavo si pital kmeta ama toi gorkia si niama haber ot nishto. Moje samo da pozira za snimki kato oligofren
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари