Шофирай внимателно! Бъди отговорен към себе си и останалите участници в движението!

1
С флаери призовават шофьорите на „Дунав мост“ да пазят човешкия живот
С флаери призовават шофьорите на „Дунав мост“ да пазят човешкия живот Снимка: Областна администрация - Русе / архив

С флаери призовават шофьорите на „Дунав мост“ да пазят човешкия живот

Повече от 800 флаера с призив към шофьорите да пазят своя живот и този на останалите в движението бяха разпространени през последните два дни сред влизащи в страната през ГКПП „Дунав мост“ при Русе.

Инициативата е на Областната администрация в крайдунавския град, а нейното изпълнение стана възможно с помощта на Регионална дирекция „Гранична полиция“. Заместник областният управител Георги Георгиев апелира към всички участници в движението да бъдат отговорни както към себе си, така и към другите на пътя. „Ако всеки от нас бъде достатъчно внимателен и предвидим в движението по пътищата, то ще успеем да избегнем повечето от конфликтните ситуации и да спасим много животи“, коментира Георгиев.

Посланието, изписано на флаерите, е „Шофирай внимателно! Бъди отговорен към себе си и останалите участници в движението!“ и освен на български, е преведено на още 14 езика – английски, френски, немски, испански, португалски, румънски, турски, гръцки, украински, руски, хърватски, чешки, словенски и полски. Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътнотранспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи.

Инициативата се реализира за поредна година и бе посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва през месец ноември. Статистиката сочи, че през 2022 година в страната са регистрирани общо 6 609 тежки катастрофи, при които са загинали 531 души, а ранените са 8422. За десетте месеца на тази година жертвите на пътя са 450, а ранените над 7600. По данни на МВР от януари до септември 2023 г. тежките ПТП-та в област Русе са 261, като при тях са загинали 18 души, а ранените са 324. Най-много тежки произшествия са се случили на територията на община Русе – 181. При тях са загинали 10 души, а броят на ранените е 216. Най-малко инциденти са станали на територията на община Ценово. Там е регистрирана една тежка катастрофа с един ранен. Ако трябва да се направи съпоставка в национален план в периода от януари до септември 2023 г., то област Русе се нарежда на пето място по брой катастрофи в страната и на шесто по брой ранени. За съжаление регионът заема и челното седмо място по брой загинали в ПТП-та, нареждайки се веднага след столицата, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Ловеч и Софийска област, като във всяка от последните две области загубилите живота си по този нелеп начин са 19 души.

Световната статистика е още по-стряскаща и според нея всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 млн. са ранените. В резултат на пътнотранспортни произшествия всеки ден загиват над 3500 души, т.е. на всеки 25 сек. един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие. Според статистиката много от жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия са деца и младежи. В световен мащаб около 400 000 млади хора на възраст под 25 години загиват всяка година при пътнотранспортни произшествия или около 1100 млади хора на ден.

Инициативата датира от 1995 г., когато по решение на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) се привлича вниманието на обществеността към проблемите на пътната безопасност. През 2005 г. с резолюция на ООН се обявява Световен ден за възпоменание, който се отбелязва в третата неделя от месец ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари