Шивашкият бизнес у нас пред фалит

0
За да съживят сектора, заетите в шивашкия бранш настояват за данъчни преференции
За да съживят сектора, заетите в шивашкия бранш настояват за данъчни преференции Видео: БНТ

Едва 4 % от българските дрехи се реализират на вътрешния пазар, информира БНТ.

Шивашкият бизнес през последните години у нас едва оцелява и разчита основно на износ за други европейски държави. 40 български компании от различни краища на страната представят своите нови колекции на Панаира на модата в Русе, като основната им цел е чрез директен маркетинг да се наложат на родния пазар.

През последните 10 години 40 хиляди души са напуснали шивашкия бранш у нас. В момента заетите в сектора са 120 хиляди, а средната работна заплата достига 700-800 лева.

И въпреки, че според наблюденията на производителите, българският потребител предпочита родния трикотаж и кожени изделия пред китайските и турските стоки, процентът от продажбите е едва 3,4 на сто. В такава ситуация фалитите са неизбежни.

„Все по-малко са семействата, които се опитват да са в крак с модата. Оборотите са паднали на фирмите. Малките фирми, които тръгнаха от гаражи нямат никакъв шанс. Много фалираха, други намалиха драстично работните места”, каза Владимир Маринов – управител на „Български бизнес форум”.

Като Цецка Ангова от Пловдив, която заедно със семейството си произвежда дамска, спортна конфекция. Принудили са се да освободят работниците си, защото продажбите им са спаднали наполовина през последните години.

„Като нямат хората пари и не пазаруват и ние по-малко произвеждаме”, каза Цецка Ангова – производител.

„Не си купувам дрехи, имам си . Нека тия да износя, живот и здраве“, каза София Петкова.

За да съживят сектора, заетите в шивашкия бранш настояват за данъчни преференции.

„Да се намалят част от данъците, така наречените монополисти да дадат крачка назад, съответно тази примка, която е обхванала голяма част от населението ще им даде възможност да живеят по-добре”, каза Владимир Маринов – управител на „Български бизнес форум”.

От 70 фирми, които обикновено участват на Българския панаир на модата, тази година, в 32-то му издание, са се включили само 40 с надеждата да открият нови бизнес партньори.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари