Шивачки и заварчици са най-търсените работници в Русе

0
Заварчик, машинен оператор и лекарски асистент са сред най-търсените професии в Русенско
Заварчик, машинен оператор и лекарски асистент са сред най-търсените професии в Русенско

Заварчик, машинен оператор и лекарски асистент са сред най-търсените професии в Русенско

Оператор в производството на облекло, заварчик, машинен оператор, шлосер, асистент на лекар по дентална медицина - това са петте най-търсени професии в Русенско, показва проучване за потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта.

От Регионалната служба по заетост в Русе допълват, че най-търсени професии в региона през септември са били машинен оператор, техник-механик, електрокарист, склададжия, електромонтьор, общ работник, социален асистент, чистач, медицинска сестра и шлосер.

Ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев коментира за, че инженерите за машиностроенето са сред най-тръсените кадри, предаде БТА.

"Русенският университет подготвя единствените инженерни кадри в областта на земеделието. Всички фирми-вносители на техника са структурирани основно от наши випускници. Такива кадри продължават да се търсят. Можем да прибавим и студентите в транспортните специалности. Студентите започват работа, докато са още втори-трети курс", обясни ректорът на висшето училище в Русе.

По думите му се търсят и IT-специалисти, както и учители с две специалности - например, български език и история, български език и чужд език, математика и информатика.

Белоев каза, че има интерес и към факултет "Обществено здраве и здравни грижи" - за медицински сестри, акушерки, като от две години в него се обучават и лекарски асистенти.

"Търсенето е много голямо, като определено болниците в Русе, Силистра, Разград и Търговище се захранват с наши кадри", обясни академик Белоев.

Той коментира още, че ако преди години е имало много дипломирани юристи и икономисти, като се е получило пренасищане на пазара на труда с такива кадри, то след като приемът е намалял многократно, процесът се е саморегулирал.

Белоев даде пример, че в сравнение с минали години сега приемът в икономическите специалности е намален четири пъти, а в специалност "Право" - три пъти.

"Няма свръхпредлагане на кадри, като пазарът може би е балансиран", каза ректорът на Русенския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари