Шестима русенци бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Русе"

1

В зала "Европа" на Доходното здание днес се състоя тържествена церемония

Шестима русенци бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на град Русе“ на тържествена церемония днес в зала „Европа“ на Доходното здание.

Това са Лили Ганчева за изключителен принос за развитието на Община Русе и на българо-румънското сътрудничество; Анелия Нунева за изключителни заслуги в сферата на спорта; Антоний Тодоров, който ще бъде удостоен посмъртно за изключителните му заслуги за изграждането и утвърждаването на прочутата Детска хорова школа в Русе; Николай Николов – Русчуклиев за неговия цялостен принос към издигане престижа и утвърждаване авторитета на града като значим художествен център; Илко Петров за изключителните му заслуги в сферата на музиката и неговия принос за издигане престижа на Русе като важна неотменна част от развитието на националната музикална култура на Русе и България и арх. Цвети Русинов, който ще бъде удостоен посмъртно за цялостната си дейност като благотворител и обществена фигура в Русе.

Днешното тържествено заседание бе водено от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и неговите заместници Наталия Кръстева и Деница Иванова. По традиция събитието се организира и реализира от Общински съвет – Русе в навечерието на празника на град Русе 6 май.

Изключително емоционална беше тържествената церемония, по време на която бяха отправени различни послания. Някои от тях са насочени най-вече към младите хора с надеждата те да почувстват вдъхновение от силните личности, от различни поколения, отдали своя принос към град Русе в различни сфери и професии, но всички те в една кауза – да съхранят духа на красивия крайдунавски град Русе.

Иво Пазарджиев отправи и още едно послание: заслужилите уважение и почит русенци да бъдат оценени навреме. Причина за това бяха двете звания „Почетен гражданин“, присъдени посмъртно на две велики имена в русенската история - Антони Тодоров и арх. Цвети Русинов.

Надявам се с удостояването на почетните граждани да вдъхновим много млади хора да следват стъпките им – да живеят с любов към изкуството и културата, да развиват връзките на града ни с други държави, а защо пък не да станат добри архитекти или велики спортисти“ добави още председателят на Общинския съвет.

Специална музикална програма изненада гостите на събитието. Тя беше подготвена от възпитаниците на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Вероника Илиева и Преслав Ламбев под мелодията на пиано и цигулка.

Сред гостите на събитието бяха десетки русенци, както и областният управител на Област Русе Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, неговите заместници Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Специално да поздравят Лили Ганчева бяха дошли и нейни колеги от Румъния. Делегацията от северната ни съседка включваше кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, неговият заместник Мариян Дамян, администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и други официални лица, представители на тамошната местна и държавна власт.

Силни думи останаха запечатани в историята на първото и последното за мандат 2019-2023 тържествено връчване на наградите „Почетен гражданин на град Русе“. Цялото събитие може да бъде проследено в официалния YouTube канал на Общински съвет – Русе.

Линк към видеото – https://www.youtube.com/watch?v=UvQYwXSXi5Y

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    4
    familiar
    Символът на корупцията от едно време - Димитър Калчев, е награден посмъртно с почетно гражданство. Толкова за престижа на подобно "отличие".
  • 10
    3
    Мнение
    Трябва да си много не на този свят и prozzzz, за да отидеш с дънков клин на събитие, с което те удостояват за почетен гражданин, и да се смееш като debil. Същата излъчваща простотия усмивка като на брат ѝ. Вижте останалите дами с дънкови клинове ли са?! Подобно облекло излъчва ли уважение към русенските граждани за това почетно гражданство, което ѝ беше подарено, а не толкова заслужено?!
  • 3
    2
    Муамар
    Питай Пендата. Той е милфа. Може и с нея да е ял кекс. Ние от Либия се славим като любители на леко пресъхнал кекс.
  • 11
    1
    Foiuyt
    Искам да попитам великите общински велможи-с какво великата спортистка Анелия Нунева, допринесе нещо за града ни? С какво конкретно?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари