Шест причини да ставате по-рано

0
И как да превърнете това в навик
И как да превърнете това в навик Снимка: iStock

Обичате ли да си поспивате или ставате по-рано? 

Всеки човек има индивидуален режим на живот и сън, но ако предпочитате да лягате и ставате късно може да преосмислите този свой навик. Телата ни са създадени така че да произвеждат повече мелатонин, когато се стъмни и да са по-енергизирани на светло. Ето защо е добра идея да се възползвате по-умело от дневната светлина и това не е всичко, споделя Tialoto.bg. Има още куп причини да ставате по-рано:

Подобрени организаторски умения

Вашите ранни сутрешни часове са най-продуктивните часове на деня, защото разполагате с време за себе си без никакви външни разсейващи фактори. Можете да изпълните всяка задача по-бързо, защото сте най-фокусирани и това е идеалното време, за да планирате деня си. 

Развивате по-здравословни навици

Ако започнете да ставате по-рано, ще имате и повече време да си правите здравословна и пълноценна закуска и дори да тренирате. И двете неща са важни, за да се радвате на пълноценно здраве, тонус и достатъчно енергия през деня. 

Избягвате трафика 

Пътуването до офиса е едно от най-досадните и неприятни неща, особено при голям трафик. Ако започнете да ставате по-рано, можете да избегнете трафика като тръгвате малко по-рано за офиса. 

По-качествен сън

Ранобудните са склонни да заспиват по-бързо. Не е нужно да броите овце да спят. Когато се събудите рано, тялото ви се чувства уморено рано, което води до качествен сън веднага щом си легнете. Привиквате към естествения циркаден ритъм, което ви кара да си лягате рано и да ставате рано.

Повече витамин Д

Колкото повече време сте активни на дневна светлина, толкова повече витамин Д събирате от слънчевите лъчи. Особено ако имате възможност и да спортувате на открито или имате домашен любимец, който разхождате по изгрев. 

По-високо оценки 

Любопитен факт след проучване сред студентите е, че тези които стават по-рано, са по-склонни да изкарват високи оценки, в сравнение с тези, които стават по-късно. 

Как да се научите да ставате по-рано?

Като всеки нов навик ще ви отнеме най-малко 21 дни да превъзпитате мозъка си. Като за начало започнете с по-малки времеви интервали от порядъка на 15 минути по-рано. След няколко седмици може да увеличите минутите до 30. 

Важно е да промените и навиците си при ставане. След събуждане веднага излизайте от леглото. Вземете душ, пригответе си кафе… тази рутина после ще става съвсем естествено и вашият мозък и тяло ще я очакват.

Разбира се, не трябва да се лишавате от сън, така е ако ще ставате по-рано, започнете постепенно и да си лягате по-рано. Един възрастен човек се нуждае от 7-9 часа сън, за да се чувства наспал и отпочинал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари