“Схемата за търговия с емисии в ЕС” удря доходите на хората

2
Това на практика е произволно определен данък, наказващ електропроизводство от въглища, да речем, пише Кузман Илиев
Това на практика е произволно определен данък, наказващ електропроизводство от въглища, да речем, пише Кузман Илиев

Това на практика е произволно определен данък, наказващ електропроизводство от въглища, да речем, пише Кузман Илиев

“Устойчивото ценообразуване” в производството на енергия значи по изкуствен и административно-идеологически път изкопаемите горива - нефт, газ, въглища - да се направят по-скъпи, отколкото биха били.

Такъв е случаят със “схемата за търговия с емисии в ЕС”, която на практика е произволно определен данък, наказващ електропроизводство от въглища, да речем. Размерът на “данъка” се контролира от бюрократите чрез увеличаване или свиване на “предлагането” на квотите, което наказва онези икономики, които в микса си разчитат повече именно на такива горива.

В резултат на това намалява количеството евтина и разпологаема енергия - респективно се вдига цената й, което удря доходите и стандарта на хората. И отлага прехода към по-добри производствени решения, обричайки конкурентоспособността на подобни икономики. А това важи с пълна сила за нашия случай. Производствата просто мигрират в по-адекватна бизнес среда в Азия или САЩ и нито климатичните промени “спират”, нито ние сме по-щастливи от обедняването и загубата на работни места и енергийна сигурност.

Наличието на такава “схема” е пример за икономическа варварство - единственият начин да изберем дали да използваме една, или друга технология за производство на каквото и да било е ефикасността на разходите за това производство. С една дума: икономическата логика и това да излиза сметката. Намесата в тези сигнали води до хаос, недостиг и икономическа дезинтеграция.

Новите технологии като ВЕИ, зелен/син водород, улавяне на въглероден диоскид и биомаса (никак не “нова” технология) са чудесна добавка на микса. НО: само икономически обоснованото им използване ще доведе до реален ръст в доходите ни и възможност за спестявания и инвестиции в развойна дейност и масово внедряване на нови решения.

Само тогава те ще заместят органично старите източници за производство на енергия за отопление/охлаждане, транспорт и индустрия - без които в момента цивилизацията ни по подразбиране е невъзможна.

Кузман Илиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари