Схема на чуждите търговски вериги убива родното производство

0
Този път на прицел е българското овощарство и производството на ябълки
Този път на прицел е българското овощарство и производството на ябълки

Поредна схема на чуждите търговски вериги за големи печалби и осигуряване на пазар на произведената в Западна Европа аграрна продукция убива родното производство в българските села.

Този път на прицел е българското овощарство и производството на ябълки, посочва АгроКлуб.

Оказва се така, че хипермаркетите в момента са пълни с ябълки внос от Италия, Полша и Гърция, които не отговарят на стандартите за консумация, тъй като са сортове предназначени за преработвателните предприятия, но се продават у нас за десертна консумация. Някои от търговците ги смесват по рафтовете, като слагат по няколко български ябълки - за цвят.

Аграрният консултант и производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев заяви, че това са ябълки за преработка с калибър под 65 мм и то на цена 4 лв./ килограм! В същото време родната българска ябълка, клас 1, с диаметър над 75 мм, се предлагаме на едро цена 1-1,30 лв./кг, което означава цена на дребно максимум 2 лв. Това е 2 пъти по-евтино от тази италианската, но не се поръчва от картелно организираната търговия на чуждите търговски вериги. 

Защо се получава така?

Докато хладилниците в Западна Eвропа не се изпразнят, за да се подготвят за новата реколта, българска ябълка масова на българския пазар няма да се появи. Това ще стане някъде след 15-20 дни, когато ще се види масово на пазара и родното производство.

На въпрос на водещият, на какви цени влиза тази ябълка у нас, за да се продава за 4 лв?, Красимир Кумчев даде пример с полската ябълка: 

Да вземем за пример полската ябълка, която  влиза у нас на 30-40 ст./кг.,и се продава за 2 лв. Та питаме в задачата, как полският колега може да си позволи да я внесе за 30-40 ст., като в стойността на доставката влизат и опаковката, и транспорта. В това няма никаква икономическа логика. За мен това е целенасочена политика да се смачка българския производител. Всяка година лостовете за натиск върху родния производител се променят. Аз се занимавам със земеделие повече от 30 години и съм един от малкото българи, произвели най-много ябълки и на база опита си споделям тези мои наблюдения.

Всичко това води до драстично намаляване на производството на ябълки у нас.

Само допреди 10 години, производството на ябълки е заемало 35% от производството на всички плодове, в момента е едва 12 %. Налице са вече и примери за дългогодишни производители на плодове и зеленчуци, които прекратяват работа, като нашия колега от Мало Конаре. Той прекрати производството на розов домат и напуска държавата. Това са симптоми, които едно управление трябва да усеща.

Именно затова се нуждаем от изцяло нова аграрна политика, заяви Красимир Кумчев  и тя трябва да се инициира от държавата в лицето на Министерството на земеделието на храните (МЗХГ).

Красимир Кумчев даде и три примера за сравнение за такъв тип политика провеждана в други близки на нас страни и страни членки на ЕС:

Холандия - три пъти по малка като територия на нас държава, вторият най-голям износител на храни за света. Стандартът го знаем - висок.

Румъния - Преди две години задължиха чуждите вериги, които оперират на техния пазар, да предлагат минимум 50% храни румънско производство. В момента са направили анализ, чиито резултати не са ги задоволили като резултат и в началота на тази година са предприели следваща стъпка.

Изграждат 60 хипермаркета на  територията на цялата страна, в която ще се предлага само румънска стока.

Унгария - информация от преди 20-тина дена, започват инвестиции в размер на 1 млрд. евро за оранжерии, които те наричат тунели за производство на домати и пипер. Очакванията им са след като заработи тази инвестиция и очакванията им са след като завършат тази инвестиция, износът им да достигне 10 млрд евро.

Въпросът е какво пречи на нашата държава да приложи последните два примера следва да отговорят тези, които управляват сектора. Защо държавата не предприема подобен род мерки за подкрепа на родното производство?

Красимир Кумчев заяви, че има решение и за субсидиите по схема, която е патентована от него преди 6 години и която изцяло си служи с икономически лостове. Тази методика е представена пред сектора и е предлагана на 3 правителства.

Субсидирането е и причината на трапезата да ядем над 80% вносни плодове и зеленчуци, заяви още Кумчев. 

Ние имаме един добре развит сектор зърнопроизводство, благодарение на субсидиите. Аз винаги съм заявявал, че субсидирането за този сектор трябва да продължи, тъй като вече сме регионална сила в това направление. Същият обаче модел трябва да се пренесе в овощарството, зеленчукопрозводството и месото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари