Шефът на Mastercard: Данните са новият петрол

0
Данните могат да бъдат толкова ефективни, колкото и петролът като средство за генериране на богатство
Данните могат да бъдат толкова ефективни, колкото и петролът като средство за генериране на богатство

Данните могат да бъдат толкова ефективни, колкото и петролът като средство за генериране на богатство.

Това заяви президентът и изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга на инвестционен форум в Рияд. Събитието дискутира как бизнесът и обществото ще се справят с бума на дигиталната информация.

"Вярвам, че данните са новият петрол. Казвам го в тази страна, защото вярвам, че същият просперитет, който петролът донесе през последните 50 години, ще донесат и данните през следващите 50-100 години, ако ги използвате правилно", каза Банга, пише Money.bg.

Той отбеляза, че данните имат допълнителното предимство, тъй като не са ограничен ресурс.

По думите му Mastercard използва данните, за да информира клиентите си как могат да подобрят оборота и печалбата на бизнеса си. "Използваме ги за всичко - за Boots, които се опитват да разберат къде да преместят аптеките си, или за McDonald"s, които се опитват да разберат дали трябва да имат закуска през целия ден в менюто си", каза той.

Благо за обществото

Банга каза, че счита данните за обществено благо и е грешно да се гледа на тях само като на търговски инструмент.

Mastercard е работила с компания, наречена Deep Macro, за да разбере как след като ураганът Харви удари Хюстън, Тексас през август, сателитните изображения и движението на мобилни телефони можеха да идентифицират най-тежко засегнатите райони.

"Можете директно да помогнете на първите отговорили и да насочите помощта и подкрепата за възстановяване към правилните места", посочи Банга.

Банга предупреди, че предизвикателството на събирането и манипулирането на големи данни е да се ръководи от етиката на знанието за потребителите. Според него вероятно са необходими нови регулации.

Мениджърът изрази мнение, че когато става дума за онлайн дейност, потребителите предпочитат удобството вместо сигурността.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари