Шефът на Лекарския съюз: Общинските болници загиват

0
Те са изправени на ръба
Те са изправени на ръба

"Положението с общинските, които са запазили своя статут на работещи болници, е такова, че ако позволим дори и месец да не работи част от тях, наклонът на пропадане става неудържим и ще се чудим защо са загинали".

Това заяви на пресконференция в Смолян д-р Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз (БЛС), предаде Агенция Фокус. По думите му здравеопазването в България има своите проблеми, но при общинските болници те са най-големи. „Те са изправени на ръба, готови всеки момент, ако не се предложат функциониращи механизми, да загинат“, подчерта д-р Маджаров.

Той посочи, че днес е провел среща с кметове и директори на болници от област Смолян и отбеляза, че поставените проблеми са най-вече за стандартите, специализацията на младите лекари, бюджетите и начинът, по който биха могли да отчитат дейност общинските болници, за да се заработят парите си.

Той уточни, че в национален мащаб отлива на медицински специалисти е забавен, в последните 2-3 години. „Ние сме в ЕС и винаги ще има свободно движение на хора, друг е въпросът с кадрите в отдалечени райони, тъй като процесът продължава да е изключително тежък и там има все по-малко кадри – сестри и лекариПричината за това е липса на възможност младите хора да се реализират, да специализират и да останат в родното място“, добави д-р Маджаров.

Той уточни, че големите болници не могат да бъдат обвинявани за този процес, тъй като те работят с доста по-високо технологична медицина и влагат много средства в апаратура. Кадрите, с които се снабдяват в големите болници са достатъчни. „До преди половин година управлявах голяма болница и на почти всеки втори човек, който търсеше работа се отказваше, защото няма място и щата за лекари е запълнен. В същото време обаче малките болници в страната страдат от липса на кадри“, подчерта д-р Маджаров.

Той подчерта, че за щастие българинът все още има усещане за родно място и желание да работи в родния си град. „Трябва обаче да се подпомогне и да се направи така, че да получават кариера и специализация. Трябва да се мисли за пакет в отдалечение райони, където има една болница да имаме специален пакет. Затова ще работи БЛС – това население има нужда от специфична помощ. Необходимо е да се осигури базова медицина и да се създадат спокойствие у населението, за да няма тревожност и желание у хората да напускат малката община. Затова на първо място трябва да се осигурят базови услуги, които са в основата за задържане на населението – училище, болница, препитание“, каза още д-р Маджаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари