Шефът на АППД подкара новия хидрографски катер в Русе

0

Специализираният плавателен съд бе представен официално днес, предава БТА.

Той е построен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин" и е част от проект "FAIRway Danube", финансиран по Механизма за свързване на Европа.

Изпълнителният директор на ИАППД Павлин Цонев обясни, че стойността на малкия плавателен съд е около 980 000 лева. Той е дълъг 7,70 м и е широк 3 метра. Развива скорост от над 30 км/час.

Има съвременна апаратура и много добро навигационно оборудване. Снабден е с многолъчев ехолот, с който ще се извършват високоточни хидрографски измервания в критичните участъци. Това ще доведе до оптимизиране на траекторията на корабоплавателния път, което ще създаде по-добри условия за транспортиране на стоки и пътници по реката.

"През летния период имаме участък от около 230 км по реката, който ни е трудно да покриваме с един кораб. С новия плавателен съд ще можем в много кратък срок да работим в най-критичните участъци", обясни Цонев.

На малкия кораб ще работят двама или трима служители на ИАППД.

В рамките на година това е втори нов плавателен съд, с който се сдобива агенцията. В края на февруари 2017 г. в Русе акостира специализираният катамаран "Дунав 1" - за хидрографски измервания в плитчини и тесни участъци.

Плавателният съд е снабден с най-модерно хидрографско оборудване - LiDAR и многолъчев ехолот.

Цонев обясни, че през август тази година се очаква да пристигне и нов маркиращ кораб за ИАППД. Плавателният съд е на стойност около 6 млн. лева. Той ще е дълъг 34 м и широк 9,5 метра.

По друг европроект на стойност малко над 20 млн. лева предстои да бъде закупена и мултифункционална драгираща техника за река Дунав. Очаква се тя да бъде доставена в края на 2019 година. Това ще гарантира целогодишно използване на плавателния път на реката.

По думите на Цонев през настоящата година също ще може да се извършва драгиране в критичните участъци, тъй като има избран изпълнител в обществената поръчка.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари