Шеф подлага служителите си на детектора на лъжата

1
По 15 ИТ експерти и банкери сядат на полиграфа всеки месец по разпореждане на шефа си
По 15 ИТ експерти и банкери сядат на полиграфа всеки месец по разпореждане на шефа си

По 15 ИТ експерти и банкери сядат на детектора на лъжата всеки месец по разпореждане на шефа си.

Това съобщава „Монитор”, позовавайки се на своя проверка сред фирмите, които практикуват тест на полиграф.

В доста ИТ компании служителите се подлагат периодично на детектора на лъжата на всеки 3 месеца. Така работодателите им тестват лоялността на подчинените си”, обясни собственикът на фирма за полиграфически изследвания Петър Маринков. Чрез опасване с кабелите на служителите служи на ИТ компаниите като проверка за това дали подчинените им не са разпространили фирмена тайна на конкуренцията.

В банките и при мобилните оператори, където служителите работят с лични данни, тестването на полиграф се прилага при съмнение на злоупотреба. Практиката на Петър Маринков показва, че през последната година броят на тестваните на полиграфа работници намалява. „Спадът е незначителен и се дължи на факта, че все по-малко фирми прилагат теста с полиграф преди наемането на служители”, заяви Маринков. Доскоро в редица сфери на производството шефовете използвали детектора на лъжата като задължителна част от интервюто за работа на кандидати от конкурентни фирми. „За тези хора изследването е един вид гаранция, че служителят им не е шпионин”, обясни още експертът.

Постоянни клиенти остават охранителните фирми, които масово назначават кадри след детектор на лъжата. Специалисти по подбор на персонала все по-често съветват тестът за лоялност с полиграф да се прилага само в краен случай.

Доста кандидати приемат този тест като обида. Дори има случаи на напуснали служители, успешно преминали теста”, обясни от своя страна експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева. В някои фирми работодателите прилагат детектор на лъжата на служители, на които им предстои повишение. „Това са случаи, в които подчиненият ще работи с класифицирана информация”, уточни Маринков.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари