Шеф на държавна банка с над 30 000 лева заплата

2
Гражданското сдружение "Боец" разпространи справка за възнагражденията в държавната Българска банка за развитие
Гражданското сдружение "Боец" разпространи справка за възнагражденията в държавната Българска банка за развитие Снимка: Dunavmost

Гражданското сдружение "Боец" разпространи справка за възнагражденията в държавната Българска банка за развитие

Един от шефовете на ББР е получил над 370 000 лева през миналата година - или средно по 31 000 лева на месец.

Банката се прослави с това, че 90% от кредитния ѝ портфейл - 2 млрд. лева, е бил раздаден на 20-ина близки до властта фирми. Това разкри Кирил Петков преди около година, когато стана служебен министър на икономиката. Тогава той се зарече да спре използването на ББР като касичка за олигарси и за целта предприе стъпки за промени в надзора и директорския съвет. Беше сложен и таван на кредитите - до 5 млн. лева, така че парите да стигат до повече и до по-малки фирми.

От сдружението обясняват, че в последните седмици са се опитали да съберат данни за това какво се случва с едрите кредити - обслужват ли се, събират ли се.

"Помним, че през овладените от мафията БНБ, ДАНС, прокуратура, Комисия за финансов надзор беше фалирана КТБ. Виждали сме и знаем, че мафията може да използва тези институции в свой интерес и срещу българското общество. Поискахме информация за размера на заплатите на настоящето ръководство и за начина, по които през 2020 г. ББР закупи пакет на стойност от около 40 млн. лева акции на ПИБ", посочват от БОЕЦ на страницата си във Фейсбук.

Към началото на 2022 г. ББР има трима изпълнителни директори, чиито месечни възнаграждения през 2021 г. са били съответно 15 847, 15 941 и 30 999 лева. ББР отказала да разкрие кой е директорът ѝ със заплата 31 000 лева, но от "Боец" са установили, че ценният кадър с рекордното възнаграждение е Живко Тодоров.

"Живко Тодоров – човекът с една от най-високите заплати за държавен пост у нас, е назначен в ББР по времето на Бойко Борисов. От 2014 до март 2020 г. е бил главен финансов директор и член на Управителния съвет на ПИБ, посочват от "Боец". Те ще сезират българските институции за “новото КТБ - купуването на акциите на ПИБ от ББР на цена двойна на пазарната и за загубите от над 92 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари