БНБ одобри новото ръководство на ББР

0
Така на практика пада поредната пречка пред смяната на ръководството на държавната банка
Така на практика пада поредната пречка пред смяната на ръководството на държавната банка Снимка: БНР

Така на практика пада поредната пречка пред смяната на ръководството на държавната банка

Българската народна банка одобри нови членове на Управителния и Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Последните попълнения в двете структури са предложени от служебния икономически министър Кирил Петков. С решението си централната банка на практика премахва пречките пред кадровите рокади в държавната финансова институция.

Одобрение от БНБ са получили предложените от министъра за членове на Надзорния съвет Васил Щонов, който бе служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа.

За членове на Управителния съвет и изпълнителни директори одобрение получават Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Първият е бил изпълнителен директор на банка „Биохим“ още през 90-те, а в последните години е главен финансов директор във фирмите на бизнесмена Георги Василев. През 2014 г. е водач на листа в 23 МИР–София, на неговата партия „Република БГ“.

Арабаджиев е кадър на ОББ, а след това става инвестиционен мениджър в застрахователя „Уника“. Той от години е част от „Зелено движение“ и на последните избори включително беше кандидат-депутат от коалицията „Демократична България“.

Третият одобрен от БНБ за член на Управителния съвет е Крум Георгиев - кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.

Така на практика пада поредната пречка пред смяната на ръководството на ББР, която служебният министър Петков се опитва да прокара вече близо месец - от встъпването си в длъжност и дори малко преди него. С одобрението от БНБ Надзорният съвет се увеличава на петима души и отказващите сътрудничество Митко Симеонов и Велина Бурска ще останат малцинство. Двамата обжалват уволнението си и формално все още не са отстранени, но с увеличаването на състава на Надзорния съвет, на практика гласовете им се обезсилват.

Тримата членове на надзора, които подкрепят новата власт – Стамен Янев, Васил Щонов и Валентин Михов – могат сами да уволнят настоящия Управителен съвет и да изберат новия с вече одобрените от БНБ кадри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари