Шеф дава по 100 лева към заплатата на служителите си, ако децата им имат шестици

11
Идеята на предприемача Йоско Алипиев обединила хора от различни партии и институции
Идеята на предприемача Йоско Алипиев обединила хора от различни партии и институции

Идеята на предприемача Йоско Алипиев от Бургас обединила хора от различни партии и институции.

50 лева за среден успех “много добър” и липса на неизвинени отсъствия и 100 лв. за “отличен” добавя към заплатата работодателят Йоско Алипиев от Бургас на всеки свой служител, чиито деца залягат над уроците, пише 24 часа.

През декември 5-има души от фирмата на Алипиев вече са били стимулирани.

“Помолих ги да дойдат с децата си. Купихме им коледни пакети, срещата ни се превърна в празник. Виждам как родителите се гордеят с тях, а това стимулира и останалите. Започват и те да се интересуват какъв е успехът на децата им в училище, ходят ли редовно.

Направих проучване и видях, че сред децата на мои работници има такива с над 100 неизвинени отсъствия. Казвам директно на родителите им, че по този начин ги съсипват. Защо трябва да ги обричат цял живот да работят нещо, което не харесват, след като образованието разкрива толкова възможности”, казва Алипиев.

42-годишният предприемач признава, че в началото работниците били доста скептични, но след първото раздаване на бонуси тези, чиито деца повишили успеха си, били много доволни.

“Децата пък възприемат цялата идея като състезание, те не мислят за тези 50 лв., които баща им ще вземе допълнително”, обяснява Алипиев. И много държи да подчертае, че това не е коледна акция, а ще продължи и занапред, като се надява скоро да раздава и по 100 лв. бонуси за отличен успех.

Фирмата му набира работници за няколко големи предприятия в областта, сред тях има от различни етноси и вероизповедания. Името “Работническо дело” пък показва лека носталгия по отминалото време.

Идеята за стимулиране на ученето и редовното ходене в клас го осенила преди 3-4 месеца, когато негов работник дошъл в кабинета му с красивата си дъщеричка.

“Имаше някакъв проблем за разрешаване. След като поговорихме с бащата, ми стана интересно дали детето ходи на училище, беше втори или трети клас. Попитах го дали знае стихотворение, то започна да рецитира, но не можа да го каже цялото. Почерпих я с бонбони и се уговорихме да го научи и да дойде, когато е готова. И че пак ще има награда.

След една седмица дойдоха заедно с баща си, детето застана като войник пред мен и изрецитира цялото стихотворение, а то не беше кратко. Впечатли ме сериозно. Дадохме ѝ шоколадчета и дребна сума да си купи нещо сладко. Тогава разбрах, че ако стимулирам родителите, те ще стимулират децата си

Много пъти съм бил свидетел как самите родители не настояват наследниците им да ходят редовно на училище. Основната причина е в липсата на надежда. Те не вярват, че когато детето порасне, ще се занимава с нещо друго освен това, което правят те самите.

Само че аз съм виждал качествата на тези хора и съм разбрал, че просто трябва да се намери правилният път”, убеден е предприемачът.

За да реализира идеята си, Йоско Алипиев се свързал с общинския съветник Шерифет Мехмед, който с радост приел да помогне. Той пък запознал Алипиев с началника на Регионалното управление по образованието (РУО) Виолета Илиева, която го окуражила. За идеята бил информиран и кметът Димитър Николов, който веднага изявил желание да помогне.

“С г-жа Виолета Илиева сме трети мандат колеги в общинския съвет, доказан специалист е. Запознах с идеята на Йоско и кмета Димитър Николов, защото той е показвал не веднъж, че не дели хората на партии и етноси Така ние, политиците, показахме, че можем да работим заедно за доброто на хората и на града ни”, коментира Шерифет Мехмед.

“Направи ми силно впечатление как хора отляво или отдясно и представители на различни институции се сплотиха и в името на тази идея направиха всичко възможно тя да се осъществи. Затова съм им много благодарен. Сега училищата пращат информацията за децата на нашите работници в РУО, а оттам я препращат на мен. Мога да ви покажа всяко едно дете какви оценки има и колко отсъствия е натрупало”, разказва Йоско Алипиев.

Като баща на двама синове той самият държи децата му да са образовани. Големият, Мишо, е на 20 г. и в момента е студент по международно право в Нотингам. Малкият е в VI клас, възпитаник на най-голямото основно училище в областта “Братя Миладинови”.

“Помня как и при минус 10 градуса големият ходеше пеша на училище. В началото не беше от най-добрите, но успях да му покажа, че образованието е важно”, доволен е днес Алипиев.

Бонусите за шестици са само част от благотворителните му жестове през годините, за които обаче не обича да говори.

“Забелязвам как хората през декември се опитват да се отчетат с нещо добро или да се рекламират по този начин. За да правиш тези неща, трябва да си готов на много тежки удари, защото, за съжаление, неблагодарността в нашата страна е много голяма”, признава 42-годишният предприемач. Той се надява, ако други работодатели приемат примера му за добър, да се включат.

Връщайки се назад в годините, Алипиев загатва, че невинаги е бил добре финансово. Избягва да си спомня за тежките моменти, но твърди, че никога не е отказвал помощ на нуждаещ се.

За първи път решава да помогне преди повече от 15 г., когато раздава коледни пакети с храна на хора в много тежко социално положение в Айтос, откъдето е родом майка му.

“Когато раздадохме храната, почувствах, че тези хора сякаш са очаквали това. Молили са се за такава помощ и са вярвали, че ще им се случи. Аз съм вярващ човек и смятам, че това, което правиш, това ще ти се върне. Като че ли силата от техните молитви ме е накарала да го направя. След това то стана традиция за всяка Коледа, като от няколко години даряваме и деца на по-бедни родители”, разказва Алипиев.

Той често включва и синовете си в благотворителните акции, а миналата година ги моли да изберат 15 от своите играчки, да ги почистят и да ги дарят.

“Направиха го с удоволствие, после заедно с тях купихме и 15 играчки за момиченца. Казах на моите работници да ми намерят 30 бедни семейства, които според тях имат нужда от помощ. Събрахме ги и им раздадохме подаръците. Тогава видях в очите на едно от момиченцата нещо, което ме разтърси - детето сякаш не вярваше, че това му се случва.”

Алипиев обаче е доволен, че ако преди няколко години малка част от ромчетата можели да кажат стихче по време на коледния празник, то тази година всичките 30 деца се представили добре.

“Ако искаме да бъдем добри, не е нужно на всяка цена да сме добре финансово Достатъчна е усмивка, която да накара някого да бъде щастлив. Ако видиш някой закъсал на пътя или възрастен човек с тежка чанта - помогни”, вярва Йоско Алипиев.

Христо Асенов, който взел бонус, учи заедно със сина си

39-годишният Христо Асенов е един от работниците на Алипиев, които вече са получили 50 лв. бонус за добри оценки на децата си. Синовете му са в VII и IX клас, но баща им учи наравно с тях и сега завършва IX клас във вечерното училище.

“Държим децата ни да ходят на училище, защото ние видяхме какво е да си неграмотен и си взехме поука. Доста загубихме от живота, но е добре, че той ни срещна с човек като нашия работодател, който е готов винаги да помогне. Истината е, че в нашата общност - ромската, неграмотността е голяма и пречи на децата ни да се развиват”, признава Асенов.

Самият той е решен да вземе средно образование, а най-доволен е от това, че единият му син по български и по английски бил много добър.

Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието: За първи път работодател показва отношение към ученици

Много хубава е тази история. В нея г-н Алипиев е бялата лятовица - човекът, който проправя пътя и за други работодатели с добри намерения. Досега в нашата дейност за задържането на ученици се включват преди всичко институции - той е първият от гилдията на работодателите с отношение към този проблем.

Ние - разбира се, със съгласието на родителите - му предоставяме информация от електронните дневници за оценките и неизвинените отсъствия, а той чрез тази информация формира бонусите за служителите си.

Бургаският предприемач е от добрите примери и се надявам да мотивира не само децата да ходят редовно на училище, но и други бизнесмени, които да последват примера му. Важно е като общество да направим така, че тези ученици, за които образованието не е първа ценност, да бъдат приобщени, да станат функционално грамотни и да продължат по-нататък, да си поставят по-високи ценности.

Държавата дава 25 млн. лв. да задържа децата в клас

25 млн. ще инвестира държавата за задържане на децата в училище. Нови 6500 деца са върнати в системата на образованието през последните месеци, а за две години общият им брой надхвърля 40 хиляди. Това стана ясно от доклад на министерството на образованието, представен от зам.-министърката Карина Ангелиева на вчерашното заседание на Министерския съвет.

В сектор образование акцент е ръстът на учителските заплати. Ще бъде намалена и административната тежест, заяви Ангелиева.

“Много пиари, много социолози, много политолози, а за производството има малко специалисти”, коментира обаче премиерът Борисов. Настоя да се вземат мерки в тази посока.

Толкова много неща са направени, че за образованието може да се говори час, каза премиерът.

От началото на годината 463 432 семейства са подпомогнати с еднократните помощи за училище. 1519 са децата, които останаха в семействата си, след като бяха застрашени от изоставяне, отчете пък социалната министърка Деница Сачева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари