ШАНТАЖ: Катаджии извличат незаконно самопризнания за дрога

0
Питат кой е дилъра, светкат с фенерче в очите, за да имат основание за проверка
Питат кой е дилъра, светкат с фенерче в очите, за да имат основание за проверка Снимка: МВР / архив

Питат кой е дилъра, светкат с фенерче в очите, за да имат основание за проверка

Тестовете за наркотици не винаги са точни, но се ползват като средство за шантаж.

Пътни полицаи масово спират шофьори, правят им тестове за наркотици, след което изискват от водачите да попълнят сведение на бял лист под тяхна диктовка. Това се случва независимо дали водачът е казал, че не е употребил наркотик или пък, ако го е направил, то е било преди няколко дни. За незаконосъобразната практика алармираха читатели, цитирани от „Телеграф“.

Причините за масовите проверки са свързани с вътрешна разпоредба след скандалите в самата полиция покрай случаите на заловени дрогирани служители на МВР, признаха неофициално от там.

Сведение

Юристи обясниха, че след попълването на такова сведение, то се явява един вид самопризнание за употреба на наркотици. По закон при наличие на положителна проба с тест, направен от утвърдените от нашия КАТ Drаеger DrugCheck 3000 и Drаеger DrugTest 5000 и оспорване от страна на водача, се прави и кръвна проба. „Ако не е дадена кръвна проба, много трудно се доказва водачът бил ли е под въздействието на наркотичното вещество или е употребил преди три дни. Проблемът е и технически, и законодателен. Първо, заради това, че използваните тестове установяват употреба на наркотични вещества, когато употребилият не се намира под тяхното въздействие и второ, заради това, че Наказателният кодекс криминализира шофирането „след употреба“ на наркотични вещества и техни аналози, а не „под въздействието“ на такива вещества“, коментираха адвокати.

Подлъган

Във въпросното сведение обаче шофьорът бива подлъган задължително да посочи и момент на употреба, което обикновено се попълва по усмотрение на полицаите. След това униформените съветват проверявания да не дава кръвна проба с всякакви аргументи: че така няма да го задържат; че няма да му вземат книжката; че всичко ще приключи по-бързо; че ще мине само с глоба и т.н. увещания, нямащи нищо общо със законовите разпоредби. В много от случаите, за да отчетат дейност, полицаите налагат на шофьора и да попълни подробно в сведението си как, от къде и от кого се е сдобил с наркотик, което също е неправомерно извличане на показания. И докато проверката за алкохол не е задължително да е на някакво основание, то тази за наркотици следва да е само при условие че на полицая му е направило впечатление неадекванто поведение от страна на шофьора. То подробно се описва след това в доклада, който изготвя. Не случайно при проверка катаджията често светка с фенерче в очите на шофьора. Това му дава основание именно да опише впоследствие, че зениците му са били разширени, очите воднисти, зачервени и т.н., което го е усъмнило да приложи теста за дрога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    123
    А да попитам. Изледването на кръвта за съмнение за наркотици на кръговото ли ще се прави, както например алкохолната кръвна сега само се взема в болницата но се изследва на кръговото при едни кирливи лелки. Тоест и да си трезвен, ако не те харесват и на кръвната проба ще си пиян. В тях е цялата власт над пробите за алкохол, което е наследство от Боко боклука и цв.цв. и е дивашко нарушение на демокрацията. Та питам, кой изледва кръвта? Болницата или кирливите лелки под пряк контрол на ченгетата в кръговото ? Изследва ли се на кръговото значи и Румен Радев в Русе да спрат ще е вземал кристали на 100%.
  • 1
    2
    Никола
    Чл. 31. (1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок. (2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание. (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
  • 3
    1
    джони
    Кви катаджии,кви пет лева, ша ма шантажира ама га си види ушите. Прости тъпунгери, неможещи да напишат грамотно един акт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари