Шаловете на испанския балет се купуват от антикварни магазини

0

На 10 юни, в събота, Националният балет на Испания излиза в Булстрад Арена пред русенската публика.

Зад блестящия спектакъл на трупата, която ще представи четири танца - „Болеро“ , "Ritmos", "Soleá del Mantón" и "Alento",  се крие огромен труд на сценични работници, гардеробиери и дизайнери. А за разкошния гардероб се грижи екип от 25 души, готови във всеки момент да зашият копче или подгъв. 

Костюмите за Болеро са винаги в черно и червено. Солистът танцува с панталон, а останалите балетисти  - с ризи“, разказва, Чус Гарсия, гардеробиер на балета. „Най-трудни за работа са старите рокли, защото платът е много деликатен и е трудно да се адаптират за балерините“, споделя тя.       

За танца „Аленто“ пък балетистите са облечени в модерни костюми, тъй като това е авангардната хореография на Антонио Нахаро, директор на балета. Той съчетава за първи път в експеримент  традиционния испански танц със соул, джас и блус стилове.       

Драматичният "Soleá del Mantón"/„Самотата на шала“/, по хореография на Бланка дел Рей, се танцува с големи ръчно изработени шалове, с точно определен размер. Той изисква особена техника на балетистите с ръцете. Шаловете за този танц се намират много трудно, защото вече не се шият такива. Затова се купуват от антикварните магазини. Един от шаловете в представлението, които показва Гарсия, например, е произведен през 1930 година.

За съкровищницата на балета и какво се случва зад кулисите може да видите в репортажа на bTV.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари