СФСМВР: Полицаите не са убийци

0
Генади Тенев: Никой полицай не отива на работа с презумпцията да навреди на някого
Генади Тенев: Никой полицай не отива на работа с презумпцията да навреди на някого

Генади Тенев: Никой полицай не отива на работа с презумпцията да навреди на някого

„Полицаите не са убийци. Нито един служител на МВР не излиза от дома си и не отива на работа с презумпцията да навреди на някого”. Това заяви заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Генади Тенев, предаде NOVA.

Той коментира случая, при който служител на реда простреля смъртоносно 18-годишен мъж след преследване в София.

Случаят раздели общественото мнение.

„Нямаме позиция все още, тъй като нямаме достатъчно данни и информация за случая”, заяви Генади Тенев. „За момента заставаме зад действията на колегата”, допълни Тенев.

Според него това, че е стрелял с лично оръжие не променя ситуацията. „Това е детайл - дали е стрелял със служебно, или лично оръжие”, смята Тенев.

От синдикалната федерация обаче имат критики за подготовката на служителите.

„Не може еднократно на 2-3 месеца да се провеждат някакви занятие, например стрелкова подготовка, а да се очаква да са ефективни и да действат при стресова ситуация, каквато е използването на оръжие. Ситуацията се развива в рамките на 3 до 5 секунди. В това време служителят трябва да прецени своите действия. А след това с месеци се коментира какво е трябвало да направи и как”, заяви Тенев.

Според него законът е добър и служителите на МВР имат достатъчно права и задължения.

„Идва следващият момент - защитата на този служител, тъй като в правото се счита, че всеки е невинен до доказване на противното. Тук е ролята на държавата и на системата на МВР да застане зад този служител до изясняване на случая”, каза Тенев.

Той призова хората да оставят службите да си свършат работата и да не се дават оценки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -31
    4
    Само Минавам
    Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато затвориха социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен - вече не бяха останали хора, които да ме защитят. Мартин Нимьолер Понеже застреляният на улицата е от "боята", то малко му е убийството – можеше и още! Какво ви пречи да видите проблемът в дълбочина? Стрелецът (полицията) е „правоохранителен орган” (по рамково решение 2006/960/ПВР на Съвета на Европа) става „правоприлагащ орган”. Полицията охранява общественият ред. Полицията не издава присъди, това го правят „правораздавателните органи”, след преценка на всички обстоятелства, факти и гледни точки – тук режимът е много затегнат. Няма вариант при който, охраняващ орган (като полицията) да разследва, обвинява, осъжда и изпълнява присъдите на… забележете заподозрян (все още, всеки е невинен до доказване на противното). Подобна практика изважда прокуратура и съд от държавното устройство и получаваме „дивият запад”. Но, не това е важното, днес произнесохме и изпълнихме присъдата на един младеж, направо на улицата, а утре, когато произнесат вашата присъда – ще има ли кой да ви защити?
  • 15
    3
    хм
    Законите са ..за да се спазват, полицията действа да защитава гражданите. Когато това не се спазва, полицията е свободна да действа независимо дали е със служебно, или с лично оръжие. Браво по полиция, най-после престъпниците да не си мислят, че могат да си правят каквото си искат..
  • 5
    2
    Александър
    Напълно оправдавам полицая! Майката на мангала е с крадени дрехи!
  • 6
    1
    Нддк
    Браво на полицая. Отърва обществото от един измет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари