Сезират европейските институции заради отказа на кабинета да образува община Обзор

0
Това заяви председателят на програмата "Достъп до правосъдие" - Марин Божков
Това заяви председателят на програмата "Достъп до правосъдие" - Марин Божков Видео: Euronews Bulgaria

Това заяви председателят на програмата "Достъп до правосъдие" - Марин Божков

"Служебният кабинет отмени решението на редовно правителство за създаването на нова община с център град Обзор. Това е прецедент, който досега в българската конституционна и правителствена практика не се е срещал."

Това каза председателят на програмата „Достъп до правосъдие“ Марин Божков, предава Euronews Bulgaria.

"Едно служебно правителство, което има задължението да организира избори и да поддържа работата на държавната машина, се произнася по политически въпрос, който не е поставен в неговата компетентност.

Първото решение е минало през строг предварителен контрол, след което през три контролни процедури от два служебни кабинета и един редовен. Във второто решение не са посочени никакви мотиви и не са събирани данни на място.

Община Бяла съществува с толкова население и по-малка територия, която се развива доста добре, макар да има четири пъти по-малка леглова база и един месец по-кратък сезон. Министър Шишков аристократично е пропуснал да забележи, че една четвърт от общините в България са под 6 хил. жители и сред тях има такива, които се справят прекрасно. Единствените бедстващи общини по морето са големи общини - община Варна заради лошо управление и община Несебър заради пословична клептокрация и това, че е столицата на престъпността в Източна България.

Министър Шишков лъже - има дадена финансова обосновка. Градът се издържа достатъчно добре, защото има 50 000 места за настаняване. Ако някой каже, че 2500 човека не могат да се издържат - нека да погледне съседната община. В крайна сметка мошеникът винаги се прави на глупак, защото глупостта не е наказуема юридически. В този случай аргументът е не просто несъстоятелен, а е смешен и не се основава на факти. С кмета на община Несебър имат доста близък контакт и той това нещо го говори от доста дълго време. Но този човек се закле с белезници на ръцете за кмет.

Нещо друго много странно - президентът на България преди втори си мандат, след референдума изпрати писмо на жителите на Обзор, че указът за обявяване на община ще бъде подписан веднага след преброяването. Получи същата подкрепа от тях като на референдума. И започна тормозът на хората. Те са лишени от административно обслужване. Министър Шишков отново аристократично забрави да спомене, че хората от Обзор трябва да пътуват 40 км по лош планински път, за да получат елементарна административна услуга, защото бяха закрити административните звена в кметството.

Решението трябва да бъде обжалвано. Поради това, че то е напълно необосновано и към него няма писмени мотиви, си има практика. Правните екипи работят в посоки - обжалване и изготвяне на доклади до европейските институции, защото това е референдум с небивала активност от 75% и небивал резултат - повече от 73%", заяви още Божков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари