Северна Македония започва да плаща такса за транзит на руски газ през България

2
България трябва да реши къде да разпредели приходите от таксите
България трябва да реши къде да разпредели приходите от таксите

България трябва да реши къде да разпредели приходите от таксите

От днес България въвежда такса за руския природен газ, който преминава през територията ѝ към Северна Македония. Това ново мито, което българското правителство представи като санкция срещу Русия, ще важи и за разпространението в Сърбия и Унгария.

Междувременно според македонската медия „Денар“ властите в нашата съседка търсят начин да заобиколят този данък, така че да няма негативни последици за икономиката на страната. Таксата е 10 евро за мегаватчас природен газ. България прие решението за този данък на 13 октомври, а опозицията в Северна Македония е против въвеждането на подобен данък, като го отхвърля с мотива, че е противоконституционен, предаде bTV.

Докато македонските власти търсят решение какво ще правят или откъде ще купуват природен газ, България вече е получила разрешение от Европейската комисия да използва парите от таксата за нуждите на държавата, казва още „Денар“.

"Таксите, които България начислява за транзита на руски газ през Сърбия, Унгария и Северна Македония, са национална мярка и затова България трябва да реши къде да разпредели приходите", казаха от ЕК.

„Ние не се месим в тяхната фискална политика и във въвеждането на допълнителни такси. Всяка страна има право да въвежда вътрешни данъци, но изнудването на друга държава по този начин е недопустимо и противоречи на принципите на Европейския съюз. Доколкото ми е известно, България е член на Европейския съюз и тези механизми трябва незабавно да отпаднат, не само за нашата страна, но и като цяло, защото са неприемливи в Европейския съюз“, казват от Министерството на икономиката на Северна Македония.

Страната потребява годишно около 450 милиона кубически метра природен газ. Парното в Скопие също работи с природен газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари