Северна Корея заплаши с ядрено отмъщение

0
Причината е разполагане на американски военни сили на полуострова
Причината е разполагане на американски военни сили на полуострова Снимка: БГНЕС

Причината е разполагане на американски военни сили на полуострова

Използването на ядрени оръжия ще означава "край" на режима на Ким Чен Ун, заяви Сеул, след като Пхенян заплаши с ядрено отмъщение заради нарастващото разполагане на американски военни сили на полуострова, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки в историята, като Северът увеличава тестовете на оръжия, докато Сеул и Вашингтон засилват военното сътрудничество.

Министърът на отбраната на Пхенян предупреди в четвъртък, че посещението тази седмица на американска подводница с ядрени оръжия в Пусан - първото от 1981 г. насам - може да достигне правния праг за използване на ядрените оръжия на Севера.

Миналата година Северна Корея прие широкообхватен закон за ядрените оръжия, в който се посочват редица сценарии - някои от тях неясни - при които тя може да използва ядрените си оръжия, включително превантивни ядрени удари, ако бъде заплашена.

Както Сеул и Вашингтон "ясно са заявили" и преди, "всяка ядрена атака срещу алианса ще бъде посрещната с незабавен, съкрушителен и решителен отговор", заяви Министерството на отбраната на Сеул в изявление.

Ако това се случи, "севернокорейският режим ще бъде изправен пред своя край", добави то.

Посещението на американската подводница в пристанището е "легитимен отбранителен отговор" на продължаващите ядрени заплахи на Пхенян, заяви то.

Посещението беше договорено по време на пътуването на южнокорейския президент Юн Сук Йол до Вашингтон през април, когато той и президентът на САЩ Джо Байдън отправиха подобно строго предупреждение към Пхенян за крайните последици от използването на ядрени оръжия.

"Ядрена атака от страна на Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници... ще доведе до края на който и да е режим, който предприеме такова действие", заяви тогава Байдън пред репортери.

Обявявайки новия си ядрен закон миналата година, Ким Чен Ун заяви, че статутът на страната като ядрена сила вече е "необратим", което на практика елиминира възможността за преговори за денуклеаризация.

Ядреният закон е двусмислен и в него се твърди, че Пхенян може да използва ядрените си оръжия, ако "се прецени, че наближава нападение с ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение...".

Анализатори твърдят, че това може да се използва за оправдаване на евентуална употреба на ядрено оръжие от страна на Севера дори при конвенционални нападения.

"Северна Корея е единственият субект, който е приел закон за политиката в областта на ядрените сили, който включва незаконни превантивни удари", заяви министерството на отбраната на Сеул.

Пхенян също така "повтаря действителни учения за изпреварващ удар и заплахи за ядрен удар срещу" алианса Сеул-Вашингтон, добави то. /БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    до2
    То един път ще стане, бричет, тогава като домино започва. Защо слушаш на запада пропагандата? Дето се подиграват на всички страни, които не могат да контролират и от които тайно ги е страх, а им се присмиват и техните поданици ги слушат и те им се присмиват, понеже друго не могат да направят. Севернокорейците ако решат да направят нещо не им пука изобщо понеже нямат какво да губят, ще подпукат яко Южна Корея, може би и Япония... Голям компот ще стане.
  • -1
    1
    Незнаещ
    Кимчо заплаши,но кой се уплаши??
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари