Северна Корея предупреди САЩ „да си затваря устата“

5
'Никога досега не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да изнасяме"
'Никога досега не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да изнасяме" Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според САЩ Русия е в процес на покупка на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея

Северна Корея заяви, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и не планира да прави това, като наред с това предупреди САЩ „да си затварят устата“ и да престанат да разпространяват слухове, очернящи Пхенян, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Напоследък САЩ и други враждебни сили говореха за „нарушаване на резолюция“ на Съвета за сигурност на ООН, разпространявайки „слухове за оръжейни сделки“ между КНДР и Русия... Никога досега не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да изнасяме“, посочи в изявление заместник генералният директор на Главното бюро за оборудване към министерството на националната отбрана, цитиран от севернокорейската агенция КЦТА, която не съобщи името му.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател по-рано този месец каза, че Русия „е в процес на покупка на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, за да ги използва в Украйна.

По-късно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби нарече това „потенциална покупка“. Той разясни, че няма индикации, че покупката е била завършена и със сигурност няма индикации, че тези оръжия се използват в Украйна.

САЩ обвиниха и Иран, че доставя дронове на Русия, за да ги използва тя във войната си в Украйна - нещо, което Техеран отрича. Русия също отрече обвиненията и поиска САЩ да предоставят доказателства.

Наскоро Русия и Северна Корея обсъдиха отношенията си. В писмо, изпратено за Деня на освобождението на Корея, миналия месец руският президент Владимир Путин заяви пред севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че двете страни ще „разширят с общи усилия всеобхватните си и конструктивни двустранни отношения“.

Ким също прати писмо до Путин, отбелязвайки, че „стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепа и солидарност“ между двете страни са достигнали ново равнище на фона на общите им усилия да противодействат на заплахите и провокациите на „враждебни военни сили“.

Киев скъса отношенията си с Пхенян, след като през юли Северна Корея призна двете подкрепяни от Русия сепаратистки „народни републики“ в Източна Украйна за независими държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    След като другарът
    Ким е разпоредил това , хамериканците трябва да замълчат немедлено !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари