"Северен поток" заработи на 40% от капацитета си

0
"Северен поток 1" излезе от годишна профилактика, но заработи с намален капацитет
"Северен поток 1" излезе от годишна профилактика, но заработи с намален капацитет Снимка: Getty Images

"Северен поток 1" излезе от годишна профилактика, но заработи с намален капацитет

Русия поднови подаването на газ за Европа по най-големия си тръбопровод, на фона на предупреждения и опасения, че доставките може да бъдат намалени или спрени напълно, предаде БНТ.

"Северен поток 1" излезе от 10-дневна годишна профилактика, но заработи с намален капацитет. В сряда Еврокомисията призова страните-членки да намалят потреблението на газ с 15 процента през следващите седем месеца за да се справят с евентуално спиране на руските обеми за Европа. Предложението, което ще се дискутира на 26-ни юли, вече среща възражения.

"Претекстът за технически проблеми има политическа основа, което е обратното на гарантиране на енергийната сигурност на Европа. Напротив, Русия се превръща в нарастващ фактор за несигурност на енергийната система", заяви Роберт Хабек - министър на икономиката и климата на Германия.

През миналата година 40 процента от природния газ в Европа е дошъл от Русия. Най-големият клиент на Газпром през 2020 беше Германия, но страната намали зависимостта си от руското гориво от 55 на 35 процента. Берлин планира да се откаже изцяло от руския газ.

"Много неща трябваше да бъдат свършени през изминалите години, сега да се направи всичко наведнъж е трудно. Трудно е да се прехвърли тежестта върху потребителите. Може би трябва да се намери временно решение за облекчаване на преходния период", смята Михаела Бойен - жителка на Берлин.

Миналия месец "Газпром" намали подаването през "Северен поток 1" с обяснението за забавено връщане заради санкциите на ключова турбина, ремонтирана в Канада. Машината вече пътува към Русия, но президентът Путин предупреди, че без нея ще има ново свиване на подаваните обеми. Той посочи, че скоро предстои и обслужване на друг ключов агрегат.

"Президентът Путин ясно каза в Техеран, че "Газпром" е изпълнявал, изпълнява и ще продължи да изпълнява всичките си задължения. Всякакви технически проблеми са резултат от санкциите, въведени от самите европейски страни или по-точно от Европейския съюз. Ограниченията не позволяват поправка на турбините в компресорните станции", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Испания и Португалия вече обявиха, че не подкрепят предложението на Брюксел за превантивно свиване с 15 на сто на търсенето на газ в Европа.

"Ние сме за солидарността, но от нас не може да се искат непропорционални саможертви. Ситуацията във всяка страна е различна, тя е резултат от исторически усилия, направени и платени от промишлените и битовите потребители", коментира Тереза Рибера - министър на екологичния преход на Испания.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е в Москва за разговори по газовите доставки за страната и мирен изход от войната в Украйна, съобщи Будапеща. Според 15-годишния договор между "Газпром" и унгарския газов оператор от миналата година, страната ще получава 3,5 милиарда кубически метра годишно през България и Сърбия и още един милиард кубически метра по тръба през Австрия.

Тази седмица Сиярто заяви, че Унгария преговаря с Русия за пренасочване на всички количества за страната по дългосрочния договор през "Балкански поток", който минава през Сърбия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари