Сериозен скок на билетите за градски транспорт в Истанбул

0
Огромната инфлация и поскъпването на горивата са причините за покачването на цените, обясни Бугра Гьокче
Огромната инфлация и поскъпването на горивата са причините за покачването на цените, обясни Бугра Гьокче

Огромната инфлация и поскъпването на горивата са причините за покачването на цените, обясни Бугра Гьокче

Най-населеният град в Турция - Истанбул, където превозните средства за масов транспорт се използват широко поради тежкия трафик, отново повиши цените за билетите. Центърът за координация на транспорта (UKOME) към общината обяви увеличение на таксите с 29,1 на сто от днес.

От 1 януари пътуващите ще плащат 9,9 TL ( почти 1 лв.) вместо 7,6 TL за билетче, докато студентите ще бъдат таксувани 4,83 TL, информира "Марица".

Цените на такситата също бяха увеличени от 6,3 TL на километър на 8,5 TL (0.83 лева). Минималната таксиметрова такса за по-къси разстояния беше определена на 40 TL (3.91 лв.) с 42% увеличение. По същия начин таксите за маршрутки, популярно средство за масов транспорт, бяха увеличени на 7 TL от 5,2 TL.

Сердар Юджел, представител на Министерството на транспорта и инфраструктурата, беше сред членовете на центъра, които се противопоставиха на решението. Юджел сподели за Анадолската агенция (АА), че е задължение на местната администрация да покрие разходите за масов транспорт и изрази опасения, че покачването на цените ще „накара хората да шофират, вместо да използват масовия транспорт и това от своя страна ще влоши трафика“. Той призова общината да субсидира масовия транспорт.

В отговор заместник-генералният секретар на община Истанбул, Бугра Гьокче сподели, че те вече субсидират масовия транспорт. Гьокче посочи огромната инфлация и поскъпването на горивата като причина за покачването на цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    русенец
    Минималната заплата в Турция е 6471 турски лири (към 725 лева). Българите пазаруват там, а не турците в България. Хайде стига с глупости, турците са десетилетия пред нас! А и политици имат за разлика от нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари