Сериозен ръст на средствата в извънболничната помощ

0
Средно с над 23% се увеличават средствата за дейности в първичната извънболнична помощ
Средно с над 23% се увеличават средствата за дейности в първичната извънболнична помощ

Средно с над 23% се увеличават средствата за дейности в първичната извънболнична помощ

Това става ясно от бюджетните параметри на подписания анекс към Националния рамков договор. Ръст от над 17% има при специализираната помощ, а за медико-диагностични дейности средното увеличение е с 22%.

Най-важните промени в анекса са свързани с профилактиката на пациентите, като е разширен обхватът на изследванията, коментира д-р Татяна Матева, която е общопрактикуващ лекар в Русе. Така например се намалява възрастта за изследване на туморен маркер при мъжете от 50 на 40 години, а при децата се дава възможност да се изследва холестерол съвсем рано, което има отношение към профилактиката на затлъстяването.

Положителна промяна е и преминаването на ядреномагнитния резонанс към лекарите от специализираната извънболнична медицинска помощ, предаде КИС 13.

Освен това, в анекса е записано, че 11 амбулаторни еднодневни процедури ще заменят клиничните пътеки и няма да се налага хоспитализация на пациентите.

Д-р Матева призовава пациентите да имат активно отношение към своето здраве и да се възползват от възможностите за профилактика и допълнителни изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари