Сергей Станишев: Слава богу, отпадна щуротията за 3 март

0
Хората, които управляват държавата трябва да имат една лоялност - към България
Хората, които управляват държавата трябва да имат една лоялност - към България Снимка: БНТ

Хората, които управляват държавата трябва да имат една лоялност - към България

Промените в Конституцията, свързани с правомощията на президента, са конюнктурни. Това заяви в "Още от деня" по БНТ бившият премиер Сергей Станишев.

"Служебните правителства доказаха своята полезност през всички години на прехода. Нито едно не се е провалило, а е свършило основната работа, за което е избрано", коментира той.

Станишев е твърдо против идеята за депутати с двойно гражданство: "Хората, които управляват държавата трябва да имат една лоялност - към България. Слава богу, отпадна щуротията за 3 март".

Определи като адекватна идеята действащият парламент да продължи да работи при служебно правителство, но попита как ще действа този орган при положение, че няма мнозинство: "Ще се получи един тюрлюгювеч и всички ще използват работа на парламента предизборно", прогнозира Станишев.

Сергей Станишев е сигурен, че промените в основния закон ще бъдат оспорени пред Конституционния съд.

"Първо процедурно - дали е трябвало да се гласуват със 160 или 180 гласа и второ - по същество - дали част от тези промени не изискват свикване на Велико народно събрание. Приказките на г-н Лорер за епохалната промяна са малко прибързани".

Той даде и идея какво да се случи с Паметника на Съветската армия - да се сложи "постамент на лидерите на тройната сглобка", които да "стоят и да гледат София". Посочи, че демонтажът на паметника е разсейване на обществото.

"Всичко правят аматьорски и бездарно, а освен всичко останало не са спазени законовите изисквания. Като историк мога да кажа - историята много жестоко наказват тези, които посягат към нея, каквато и да е тя".

Сергей Станишев посочи, че в бюджета за догодина няма никакви буфери, а приходите са напаснати към разходите. Смята, че бюджетът може да провали и влизането в еврозоната, защото е вероятно да прескочим трипроцентовия дефицит.

"В бюджета не виждам предложения по демографската политика - репродуктивното здраве, профилактиката, грижата за майчинското здраве. Вчера предложения направени от ИТН и БСП не са подкрепени от мнозинството, надявам се това да се промени".

Ако политиците искат да възвърнат минимално доверие в парламента, трябва да вършат неща, които пряко касаят хората и бъдещето на страната, посочи още Станишев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари