Сергей Лавров: Заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд е скандална!

1
Този "псевдосъд“, превърнал се в послушен инструмент в ръцете на англосаксонците, продължава да демонстрира политическа пристрастност, неефективност и непрофесионализъм, заяви външният министър на Русия
Този "псевдосъд“, превърнал се в послушен инструмент в ръцете на англосаксонците, продължава да демонстрира политическа пристрастност, неефективност и непрофесионализъм, заяви външният министър на Русия Снимка: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ

Този "псевдосъд“, превърнал се в послушен инструмент в ръцете на англосаксонците, продължава да демонстрира политическа пристрастност, неефективност и непрофесионализъм, заяви външният министър на Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нарече днес "скандално" решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, без да се съобразява с имунитета на държавните служители.

"Този "псевдосъд“, превърнал се в послушен инструмент в ръцете на англосаксонците, продължава да демонстрира политическа пристрастност, неефективност и непрофесионализъм", заяви Лавров чрез видеоконферентна връзка с участниците в XI Петербургски международен правен форум, съобщи Анадолската агенция, предава БГНЕС.

Той добави, че участието на Международния наказателен съд в конфликти никога не е спомагало за разрешаването на проблемите, а по-скоро ги е изостряло.

"Днес тази структура взема нови скандални решения, включително едностранно разширяване на обхвата на юрисдикцията. В нарушение на международното право пренебрегва имунитетите на държавните служители", каза той и добави, че подобни действия преди това са предизвикали остра криза в отношенията на МНС с африканските държави.

Висшият руски дипломат заяви, че "така нареченото украинско досие" е било открито финансирано от Великобритания, Нидерландия, Канада, Румъния и Япония.

"Това е добър пример за "такова независимо" правосъдие по западни "правила" - каза той.

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Путин и на президентския комисар по правата на детето по обвинения в "депортиране" на украински деца.

Русия заяви, че не признава юрисдикцията на МНС и счита решенията му за "невалидни", като настоява, че децата са били преместени от зоната на бойните действия със съгласието на техните родители или законни представители, за да бъдат защитени от опасностите на войната.

Ред, основан на правила

Според Лавров друг съд - Международният съд на ООН, от известно време също е подложен на "колосален" натиск.

"В този случай неонацисткият киевски режим и неговите американски господари инициираха съдебен процес, основан на "извратена логика", срещу Руската федерация по Конвенцията за предотвратяване на геноцида", добави той.

Министърът твърди, че съдът не е могъл да устои на натиска на "колективния Запад" и досега е постановявал т.нар. временни мерки.

"Успоредно с това над 30 държави - главно членки на ЕС и НАТО - се опитват да се присъединят към процеса на страната на Украйна. Ние считаме подобни действия за неприкрита злоупотреба с процедурите на Съда, опит за открит натиск и изнудване", заяви той.

"Западното малцинство се опитва да замени архитектурата, ориентирана към ООН, с "ред, основан на правила", което Лавров определи така: "Редът, ориентиран към Запада, е немислим без двойни стандарти... Неразделна част от "реда, основан на правила", е широкото използване от западните държави на нелегитимни едностранни ограничения. Това е грубо нарушение на духа и буквата на Устава на ООН. Санкциите са изключителен прерогатив на Съвета за сигурност."

Висшият руски дипломат обясни, че тези "правила" нямат никаква правна основа и са "създадени от Вашингтон и неговите съюзници", тълкуват се така, както е удобно на тази група, и се налагат на световната общност като "задължителни за изпълнение".

"Опитват се да накажат тези, които не са съгласни, с помощта на различни нелегитимни инструменти - от силов натиск до демонизиране в информационното пространство", твърди той.

Министърът окачестви основания на правила ред като "разделящ", с "ясно изразена неоколониална ориентация", предполагащ разделение между "избраните" и останалите, между "демокрациите" и "авторитарните режими".

Лавров заяви, че Русия е започнала своята "специална военна операция" в Украйна въз основа на член 51 от Устава на ООН, който гарантира правото на индивидуална и колективна самоотбрана "в отговор на нападението на Украйна".

Той заяви, че Русия последователно подкрепя Устава на ООН и международното законодателство и ще продължи да допринася за централната и координираща роля на ООН в световните дела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Абе Лавров
    абе дядка, недей се излага така. Единствения режим, проповядваш националсоциализъм пред 21 век е режима на твоя господар - джуджака Путлер
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари