Сенатът на САЩ отпуска спасителен пакет от 2 трилиона долара

1
Пакетът включва 350 милиарда долара за подкрепа на малкия бизнес, 250 милиарда за помощи за безработни, както и 46 милиарда за пряка борба с вируса
Пакетът включва 350 милиарда долара за подкрепа на малкия бизнес, 250 милиарда за помощи за безработни, както и 46 милиарда за пряка борба с вируса

Сенатът на САЩ прие законопроект за отпускането на 2 трилиона долара за стимулиране на икономиката, пострадала от пандемията от коронавирус, съобщават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Обсъждането на мярката продължи няколко дни, а президентът на Щатите Доналд Тръмп обеща да подпише документа веднага щом бъде поставен на бюрото му. Преди това законът трябва да премине през Камарата на представителите, където ще бъде гласуван в петък.

Пакетът включва 350 милиарда долара за подкрепа на малкия бизнес, 250 милиарда за помощи за безработни, както и 46 милиарда за пряка борба с вируса. Други 500 милиарда долара ще бъдат изразходвани за формиране на стабилизиращ фонд за подкрепа на предприятията, щатите и градовете, които са най-тежко засегнати от ефектите на пандемията от коронавирус. Тази сума ще включва средства за подпомагане на пътническите авиопревозвачи в размер на 25 милиарда и 17 милиарда за заеми на „предприятия, важни за поддържането на националната сигурност“. Голяма част от тях вероятно ще отидат за компанията „Боинг“, която се оказа в затруднено положение поради проблеми със самолета Боинг 737 Max и спад на търсенето заради почти пълното прекратяване на полетите.

Законопроектът предвижда и еднократни плащания на милиони американски данъкоплатци с доходи до 75 хиляди долара годишно - 1200 долара за възрастен и 500 долара за всяко дете. Общо за тези цели са планирани около една четвърт от всички средства.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че ефектът от пакета за финансова помощ в размер на 2 трилиона долара е разчетен за три месеца. "Надяваме се тази война да приключи по-бързо. Но очакваме, че това са значителни средства, които ще покрият при необходимост нуждите на икономиката", уточни той. Освен това Федералният резерв ще получи до 4 трилиона долара ликвидност за подкрепа на икономиката. Така общата сума на директната и кредитна помощ ще бъде около 6 трилиона долара, което според съветника на американския президент Лари Кудлоу е най-голямата сума в историята на страната.

Междувременно, след като регистрира над 10000 нови случаи на коронавирус за ден, САЩ изпревариха Италия и се превърнаха в страната с най-много активни случаи в света.

В момента в САЩ има 68 572 активни случая срещу 57,521 в Италия, която все още води по общ брой заразени (74,386). В Италия вече има 7,503 починали, в Испания - 3,434 починали и така двете страни изпревариха Китай в черната класация за брой на жертвите от вируса. Броят на смъртните случаи от коронавируса в Съединените щати нарасна от 827 до 1 031 души през последното денонощие.

Русия също предприе засилени мерки за ограничаване на заразата. Руското правителство днес нареди пълно прекратяване на редовните и чартърни полети от 27 март, предаде БГНЕС. Изключение ще се прави само за полетите, извозващи руски граждани в родината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари