Семейство от Рибново храни цяло село приживе за здраве и берекет

1

Зорат и Рамизе Таламанови днес дават приживе „вечеря“ за „себап“ и за здраве и берекет на цялото село Рибново .

Семейството което е на около 55 години са решили приживе да раздадат курбан за себе си с презумцията, че каквото даде човек с ръката си приживе, то е най видено пред Всевишния.

Така от рано сутринта в Рибново врат различни гозби в 12 казана .В четири казана се готви боб с телешко месо, в други 4 казана – ориз с месо а в други 4 казана се приготвя известната в региона рибанска халва за бъркането на която са ангажирани 24 човека. Приготвянето на халвата и нейното бъркане продължава около 3 часа за да стане тя гладка и добре сварена без остатъци от брашнени грудки, пише Топ Преса.

За курбана който се приготвя в четирите казана е вложено над 150 кг. телешко месо от голямо теле заклано специално за случая.

Близо 3 100 жители днес ще бъдат нахранени от семейство Таламанови в Рибново които решиха приживе да изпълнят задълженията си както и да измолят чрез курбана здраве и берекет за тях и цялото им семейство.

Масрафа за подобен вид „ вечеря“ коства за всеки който реши приживе да раздаде курбан със собствените си ръце и сърце около 2-3 хиляди лева,споделят запознати.

Това е едно добро решение и е редно всички да се замислим дали не е по-правилно докато сме живи да нахраним според обичая лично и самите ние хората от селото защото след като човек си отиде от този свят раздаването донякъде се обезсмисля, коментират местните вярващи от Рибново .

Източник: Топ Преса
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари