Семейство от Горна Оряховица спаси птица от застрашен вид

3
Бебето чухал е било заобиколено от улични котки, готови да го атакуват
Бебето чухал е било заобиколено от улични котки, готови да го атакуват

Ния и Велислав Люцканови от Горна Оряховица помогнаха на бебе чухал – представител на разред совоподобни, който е вписан в Червената книга на България.

Птичето по необясними причини се било озовало на паркинга пред дома на двойката и в събота сутринта те се натъкнали на него. Преди тях обаче пернатото било забелязано от няколко улични котки, които го били наобиколили и се готвели да го атакуват, сподели БорБа.

Видяхме, че това е беззащитно птиче, и го взехме. Прибрахме пиленцето вкъщи и установихме, че е от необичаен вид. Занесохме го в една ветеринарна клиника, където ни обясниха, че е застрашен от изчезване вид и следва да се транспортира до екоорганизацията „Зелени Балкани“, където се грижат за такива животни“, разказа Ния.

Свързали се с фондацията, а нейни представители ги насочили как да процедират с чухалчето, докато е под тяхна опека.

Следвахме стриктно препоръките – сложихме го в кашон с дупки, за да има минимален контакт с нашия свят. Този тип пилета не пият вода – огромна грешка да им се даде със спринцовка, защото води до смърт. Хляб и трохи също може да го убият. Обясниха, че е граблива птица, хищник, и че трябва да го храним с бяло пилешко месо. Дадохме му с пинсета бон филе на миниатюрни парченца. Първата нощ изяде около 40 грама месо“, сподели горнооряховката.

В неделя потърсили съдействието от автобусна фирма, която приела на добра воля да извози птичето до центъра на фондацията в Стара Загора.

Природозащитниците ще отгледат пернатото и след като порасне, ще го пуснат на свобода в природата.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари