Селото на Владимир Димитров-Майстора се вдига на протест заради гаврата с картините му

3
„Такава гавра с Майстора не бива да има. Хората в селото са силно възмутени", коментира секретарят на читалището
„Такава гавра с Майстора не бива да има. Хората в селото са силно възмутени", коментира секретарят на читалището

Хората от селото на Майстора искат съдействие от държавата срещу посегателството над неговото творчество

Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Кюстендил Ваня Ризова, секретар на читалище „Владимир Димитров – Майстора“ – село Шишковци. По думите ѝ местното население, наследниците на моделите на Рисувача, кметът на селото са силно притеснени около случващото се с публично оповестената изложба на фотографски възстановки на картините на Майстора, в които участват транссексуални хора.

Вече е изготвено отворено писмо до министър-председателя на Република България и до министъра на културата. В него се настоява оказване на съдействие за да не се опорочава творчеството на Майстора. „Те ще преценят какво да направят. Ние конкретно не обвиняваме никого. Не искаме да се споменава името на майстора“, каза Ваня Ризова. По думите й, ако до една седмица няма отговор от страна на институциите, местното население е готово да организира протест.

Такава гавра с Майстора не бива да има. Хората в селото са силно възмутени. Те са готови на протест. Това не бива да се случва. Не може 140 години ние да го почитаме, той да е пример на вдъхновение за цяла България, не е допустимо. Майстора е рисувал девойки, той се е опитал да пресъздаде красотата, трудолюбието на българката, за какви права говорим. Как ще опорочат, ще се сравнят с тогавашната невинна девойка и сегашните техни виждания за живота“, коментира Ризова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Аман от джендъри
    И долни педер*си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари