Селото Девица – Градът Блудница

0

Мобилната изложба „Селото Девица – Градът Блудница“ на Регионален исторически музей – Русе получи покана за гостуване в Исторически музей – Попово по повод Трифон Зарезан. Изложбата ще бъде открита на 13 февруари (петък) от 17.00 часа, в навечерието на празника.

Изложбата представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда. Заглавието предлага две позиции в осмислянето на еротичността – традиционното село поддържа патриархалността, мъжкото господство, издига девствеността във върховна ценност, като конструира около този статут ритуали и йерархии. И обратно – библейският образ на Града-Блудница съдържа темата за анонимността, греха и платената любов. Градът е мястото, където и жената може да бъде свободна и активна в любовните отношения. Изложбата се съсредоточава около емблематични топоси от българските обреди „Сватба“, „Герман“, „Кукове“ и „Джамал“ (маскаради), в които еротичното присъства като възможност за осигуряване на благополучие от природата.

Издирени са примери от съвременния градски еротичен фолклор, от фолклора на студенти и войници, проследена е темата за еротичното във всекидневния живот през социализма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари