Село си намери лекар с обява във Фейсбук

0
Трима кандидати за лекар се появиха след обява на кмета в социалните мрежи
Трима кандидати за лекар се появиха след обява на кмета в социалните мрежи Видео: БНТ

Трима кандидати за лекар на петричкото село Марикостиново се появиха след обява на кмета в социалните мрежи, че спешно се търси медицинско лице, което да помага на жителите на населеното място.

БНТ излъчи репортаж за проблема. В Марикостиново живеят 1300 души. Доскоро лекар е идвал веднъж в седмицата, за да преглежда хората.

Тримата кандидати за лекар на село Марикостиново са от Сандански, Дупница и Благоевград. Кметът Гергана Тодорова каза, че вече е разговаряла с тях, като двама са предложили да отворят и аптека, а кандидатът от Сандански дори вече се е срещнал с местните жители. Хората имат големи надежди, че тук лекар ще има, а здравната служба ще заработи.

Костадинка Йорданова: Трябва да идва в седмицата най-малко три поне поне три дни през ден ли последователно ли просто има нужда тука от лекар плюс това и минерални бани има и хора на гости които са родени тука идват да си видят близките не дай си боже нали.
Маргарита Добрева: Нашето село е доста голямо най-добре постоянно да има помощ тука понеже има и много възрастни хора, има и млади хора и деца просто си трябва лекарско присъствие, а в ни един няма.

Сега Здравната служба е заключена. На вратата стои разписание, че лекарят е с работно време три пъти в седмицата по 4 часа, оставен за връзка е мобилен телефон. Той обаче е в Петрич. Гробарят на селото Николай Георгиев също иска тук да има постоянно лекар.

Николай Георгиев: Ами на доктора това му е работата, да дойде, да го пипне за ръката, да види жив ли е, да го прегледа. Он вика аз си имам много работа, вика ела ке ти дам документ, вика починал. Починал, ми ела го виж и може да е в кома.

Илонка Бибишкова живее сама близо до Здравната служба. Разказа, че децата са и далече – едното в чужбина, другото в столицата. Не е била на срещата с единия от кандидатите, но хората и разказали, че са го харесали.

За останалите двама кандидати за лекар на Марикостиново от кметството организират срещи с местните жители. А след това на общоселско събрание ще се реши кой ще ги лекува.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари