Сектата "Анастасия" заставя поклонниците си да раждат вкъщи

0
Преди 3 дни стана ясно, че новородено от пловдивското село Иван Вазово е починало след раждане в домашни условия без лекар
Преди 3 дни стана ясно, че новородено от пловдивското село Иван Вазово е починало след раждане в домашни условия без лекар

Сектата „Анастасия“ заставя поклонниците си да раждат вкъщи, сигнализираха специалисти по вероизповедание, предава Труд.

Преди 3 дни стана ясно, че новородено от пловдивското село Иван Вазово е починало след раждане в домашни условия без лекар. Малко по-късно излезе информация, че родителите на детето са последователи на сектата „Анастасия“.

Те се свързват със зелени движения, превземат села в Родопите и се изолират от другия свят. Водачите на тези секти ги приучват да живеят природосъобразно, но стават трагедии“, обясни проф. Иван Желев. Последователите на това движение не ходят на лекар, не общуват с хора извън сектата, а жените раждат сами в домашни условия.

Тази практика е изключително опасна. Детеродният процес започва непредвидено дори за лекарите. Винаги може да има изненади и проблеми“, заяви пред вестника акушер-гинекологът д-р Мария Янкова.

Лекарката обясни, че често след раждане в домашни условия бебетата умират, а при майките има усложнения, тъй като не могат да извадят сами плацентата и получават инфекции и кръвоизливи.

Има скандинавски страни, в които тази практика е установена. Там пред дома винаги чака екип от лекар и акушер, който да реагира веднага при усложнения. В България обаче няма условия за подобно нещо, затова е добре да се избягва раждането вкъщи, тъй като, ако има усложнение, ще трябва да се разчита на Спешна помощ “, добави д-р Янкова.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари