Сега ли се сетихте?

1
Къде бяхте до сега при положение, че "кораба потъна"
Къде бяхте до сега при положение, че "кораба потъна"

В последното общинско заседание на ПП,,Възраждане‘‘- Русе на 14 (неделя). 01.2018 г., се проведе среща между ръководството на партията в Русе и представители на бившите работници на ,,Корабостроителницата‘‘ по повод възгледите ни за този завод.

На срещата се дискутира,че нехайството на политиците доведе до запечатването на предприятието. Представителите на бившите работници са се обърнали на всички всевъзможни инстанции,но без успех.В последните дни стана актуален този въпрос, повдигнат от ,,стара партия‘‘ ,която ,,не е знаела‘‘ за развитието по проблема.

Работниците на срещата казаха,че решението на този проблем винаги е било политическо и когато се стигне до София ,,удрят на камък‘‘.ПП ,,Възраждане‘‘ - Русе пита тази ,,стара партия‘‘, къде е била до сега при положение,че от 2014 г. ,,кораба потъва‘‘ осезателно или целта е поредният шум? Стига сте замазвали очите на хората, с вашето ,,незнание‘‘ и ,,привидна загриженост‘‘, анкетни комисии, проучвания, въпроси. Защо чак сега?

Работниците споделиха,че първата стъпка е да започне търг.дело 182/2016г., за да влезе синдик в предприятието. Те представиха и сигналите до всички институции. ПП,,Възраждане'' - Русе смята, че трябва да се изпълнят всички искания.

От работниците:

До 

Президента на Република България 
Министър-председателя на Република България 
Главния прокурор на Република България
Управителя на БНБ
Областня управител на Русенска област 
Кмета на Община Русе 
Народните представители от 19-ти Русенски избирателен район 
Омбудсмана: Мая Манолова 
Омбудсмана: Емили О’Райли

Уважаеми дами и господа,

Ние, като граждани и данъкоплатци на Република България и като преки потърпевши, настояваме да използвате своите законови правомощия, за да научим Ние, Русенските Корабостроители и цялата българска общественост истината за съсипването на корабостроенето и кораборемонта в гр. Русе, за злоупотребите със собствеността и неправомерните залагания за обезпечения за кредитиране, по данни от пресата на стойност 17.000.000,00 евро, представляващо ярък лош пример за приватизация, управление, контрол и корупция НА ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ДЛЪЖНИЦИ НА КТБ, А КОСВЕНО – И НА ДЪРЖАВАТА.

Русенска корабостроителница, основана през 1881 г., има право да твърди , че е построила първия български стоманен кораб през първите години от създаването си.
Технологичните възможности позволяват едновременно кораборемонт и ново строителство на 10 кораба годишно в диапазона до 45 000 тона дедвейт.

Износът на корабостроителницата е насочен към Русия, Китай, Иран, Норвегия, Сингапур, Германия, Кипър, Холандия, Австрия. През този период от време корабостроителницата извършва и ремонтна дейност на речни кораби, а от 2011 г. това е основна дейност на завода.

В миналото корабостроителницата е известна като бившия завод за корабостроене и кораборемонт „Иван Димитров”. По-късно, през септември 1991 г. дружеството е регистрирано като „Русенска корабостроителница”, а през април 1999 г. е приватизирано.

През м. февруари 2011 г. се извършва смяна в собствеността на „Корабостроителница Русе” АД. И от тогава не е ясно кой е собственик на активите на фирмата.

Работещите в корабостроителницата от около 3000 души през 1992 г. , спадат до около 800 през 2011 г., като в това число не влизат и около 400 работници и служители на фирми-подизпълнители, работещи на територията на завода.

След множество смени на собственост, ипотекирания за обезпечения на отпускани кредити от КТБ, на 24 февруари 2017 година корабостроителницата е запечатана след решение на съда. Така около 110 души остават без работа, но е спряно разграбването и унищожението на технологичното оборудване.

От 01.06.2017 г. работещите са освободени, с неизплатени заплати за пет месеца, а каква ще е съдбата на КОРАБОСТРОЕНЕТО и КОРАБОРЕМОНТА в Русе остава неизвестно, както и бъдещето на апетитната площ от над 1000 декара. 

Държим да подчертаем, че преди запечатването на завода, в него се извършваха кораборемонтни дейности за корабособственици от България, Австрия, Сърбия, Украйна, Унгария и др. Ремонтираха се над 60 кораба на година. Спирането на работата на корабостроителницата остави без алтернатива за ремонт в България на корабите от флота на „Българско речно плаване” АД, както и на кораба-музей „Радецки”, собственост на Националния исторически музей. Разбира се, това са само показателни примери за корабособствениците в България, които вече нямат избор, освен да търсят извършване на кораборемонтни услуги от чуждестранни корабостроителници.

НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ от името всички бивши работници и служители на КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦАТА В РУСЕ , от името на гражданите на гр. Русе за отговор на поставените по-долу въпроси и извършване на съответните действия , за да знаем КАКВА Е съдбата на „КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦАТА„ и каква ще бъде съдбата на „КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦАТА“:

1. Да се отговори еднозначно на въпроса:  Кой е легитимен собственик на корабостроителницата в гр. Русе?

2. Да се извърши прокурорска проверка и да се изясни как е придобита собствеността на Корабостроителницата в Русе от последния собственик. 

3. Да се извърши финасов одит и инвентаризация на дълготрайни материални активи и движение на материали; на фирмите, регистрирани като корабострителници в Русе, считано от 01.01.2011 г., до 31.03.2017 г. и се изясни начина на изразходването им.

4. Да се извърши финансов одит и инвентаризация на дълготрайни материални активи и движение на материали на корабострителницата в Ямбол от създаването до сега.

5. Да се обяви публично движението на описани от КТБ материали, предвидени да възстановят суми в гаранционния фонд, движими и недвижими активи, неправомерно изразходвани и виновните за това лица.

6. Да се обявят всички сключени договори, касаещи продажби, отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество, движими и недвижими материални и нематериални активи на корабостроителниците в Русе след юни 2014 г. за недействителни.

7. Да се търси наказателна отговорност от всички длъжностни лица, причинили вина на държавата с действие или бездействие.

8. И не на последно място, да се предложат законодателни промени , чрез които да стане възможно в най-кратък срок получаването на неизплатените ни заплати (за периода 01.01.2017 ÷ 01.06.2017 плюс обезщетение за един месец ,както и 15 % от възнагражсението за м.12.2016г.) от Фонда за гарантиране вземания на работници и служители.

По-долу, в подкрепа на нашите твърдения, прилагаме линкове към някои от многобройните публикации в медиите, недвусмислено разкриващи престъпната схема, в която бе въвлечена корабостроителницата през последните години . 

Последното дружество във веригата собственици на корабния завод в Русе, Русенска корабостроителница Запад е собственост на “Сана Парк Ризорт Мениджмънт”, “Гипс Трейд”, “ВИП Пропъртис” и “Глобални пътни системи”. (Схемата за придобиване на корабния завод е описана в частта за “Шип инвест“)

Учредена е през декември 2013 г. и получава кредити от 28,5 млн. евро за закупуване на предприятието и активите. В действителност средствата са използвани са изплащане на дълга към Moana Corporation.

Част от настоящите и бившите директори, включително изпълнителния директор Митко Димитров са и в управата на “Русе Шипбилдинг Къмпани”, учредено през септември 2014 г., след фалита на КТБ.

И двата заема не са усвоени напълно. При първия неусвоената част е свързана с условие за вдигане на запора върху активи на “Русенска корабостроителница” към “Креди Агрикол”. Усвоеният кредит (20.5 млн. евро) се използва за изплащане на заема на “Азпарс” към Moana. От втория заем не са усвоени 2.442 млн. лева, а останалото е използвано за погасяване на лихви.

Предприятието е заложено пред КТБ и пред “Русенска корабостроителница” АД. От вписванията в имотния регистър става ясно, че “Русенска корабостроителница” е поискала изпълнение спрямо отделни активи. Наложена е и възбрана от ЧСИ във връзка със задълженията към КТБ, както и по три иска на физически лица.

През април 2016 г. КТБ е дала съгласие да се пристъпи към изпълнение спрямо заложените активи, които включват производствени, търговски и жилищни сгради.

КТБ е подала на 16.5.2016 г. молба за обявяване в несъстоятелност, която е прехвърлена в Русенския съд. Във връзка с “предприети действия по прехвърляне на имотите на дружеството на трети лица”, съдът е наложил обща възбрана и запор и е назначил синдик.

Според доклада на AlixPartners обаче искът на КТБ е на второ по ред място след този на “КИК дизайн” – друг кредитополучател на КТБ.

Според синдиците на КТБ, на 31.01.2011 г. „КИК-Дизайн” ООД е придобило вземанията, които КТБ АД (н) има от „Корабостроителница Русе” АД. А на 31.07.2015 г. „КИК-Дизайн” ООД, прехвърля вземанията си от „Корабостроителница Русе” АД на „ФОКС Къмпани” ЕООД. На 13.01.2016 г. „ФОКС Къмпани” ЕООД е прехвърлило вземанията си на „Ню Лайт Хаус” ЕООД. На 25.04.2016 г., денят в който КТБ АД (н) вписва пристъпване към изпълнение срещу търговското предприятие на „Русенска корабостроителница – Запад“АД, „Ню Лайт Хаус” ЕООД също вписва пристъпване към изпълнение. В резултат представителите „Русенска корабостроителница – Запад“ АД, са предали държанието върху заложеното имущество в полза на „Ню Лайт Хаус” ЕООД. На 29.06.2016 г. „Ню Лайт Хаус” ЕООД продава на купувача „Фабриа” ЕООД част от обременените с особен залог вещи. На 05.07.2016 г. е подписан втори Договор за покупко-продажба на движими вещи по реда на ЗОЗ между заложния кредитор „Ню Лайт Хаус” ЕООД и купувача „Фабриа” ЕООД, с който „Ню Лайт Хаус” ЕООД, от свое име и за сметка на „Русенска корабостроителница – Запад“ АД, е продало на купувача „Фабриа” ЕООД обременените с особен залог вещи. Общата продажна цена на ДМА по двата Договор за покупко-продажба на движими вещи по реда на ЗОЗ (машини и съоръжения) е само 199 900 лeвa. На 11.08.2016 г. „Фабриа” ЕООД, е продало движимите вещи на „ВИП Осем” ЕООД, а с Договор за наем от 15.08.2016 г. „ВИП Осем” ЕООД ги е отдало под наем на „Русенска Корабостроителница” АД. Част от активите на „Корабостроителница Русе” АД в крайна сметка са активите, които са собственост на „Русенска Корабостроителница – Запад“ АД, и които са продадени от „Ню Лайт Хаус” ЕООД на „Фабриа” ЕООД, твърдят синдиците на КТБ.

Синдиците твърдят също, че на на 18.05.2016 г. е сключен договор с “Русенска корабостроителница” за отдаване под наем на имоти, сгради, машини, съоръжения, инсталации, МПС и друг производствен инвентар за строителство и ремонт на кораби при наемна цена в размер на 2000 лв. без ДДС на месец при срок на действие на договора – 2 години. Това дружество през юни 2016 г. сменя адреса си от Русе на Ямбол. В момента то се управлява от Костадин Гущанов, който е свързан с “Фючър Индъстри” – част от схемата по придобиране на “Русенска корабостроителница”.

Но самата “Русенска корабостроителница”, Ямбол също е обект на особен залог пред КТБ, тъй като обезпечава задължения на “Азпарс”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...