Какво ще стане с Корабната?

4
Как един завод  ще се нареже за скрап, заради ,,демократичността‘‘ на управляващите
Как един завод ще се нареже за скрап, заради ,,демократичността‘‘ на управляващите

В началото на годината (14 /01/2018г) ПП,,Възраждане‘‘- Русе проведе среща между ръководството на партията в Русе и представители на бившите работници на корабостроителницата, по повод възгледите ни за този завод.

На срещата се дискутира, че нехайството на политиците доведе до запечатването на предприятието. Представителите на бившите работници са се обърнали към всички всевъзможни инстанции,но без успех. Ние от ПП,,Възраждане‘‘- Русе поехме ангажимент да пишем за проблемите им и да се даде гласност,а не да се потулва в забрава. Предоставиха ни документи и материали за написване на статията и изглежда,че е достигнала до когото трябва. С решение №757/25.01.2018г. Общински съвет – Русе създаде временна комисия (с тримесечен мандат) за проучване на обстоятелствата около прекратяване дейността на корабостроителницата в град Русе. Дотук добре!

На 17.05.2018 г. по време на общинското събрание на ОбС - Русе се изнесе доклад за констатациите на временната комисия за проучване на обстоятелствата около прекратяване дейността на корабостроителницата в град Русе. Имаше адекватни предложения за бъдещето на корабостроителницата. Едно от предложенията беше да се намеси държавата или да помогне да се намери частен собственик, който да започне с кораборемонтни дейности, а впоследствие  и с корабостроене. Добра идея беше да се запознаят китайски инвеститори с потенциала на завода, а в това и да влезе и летището в Щръклево. Понеже Китай имат заплануван инвестиционен фонд за Европа и през 2018г. България ще е домакин на среща за сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония.

Ясно е, че не може да се влияе от изхода на делото, за да влезе синдик в завода. От комисията казаха,че повечето ,,купувачи‘‘ за завода са гледали каква е плътността на желязото по съоръженията и има голяма вероятност, ако я няма Държавата да последва участта на повечето заводи, да се нареже за скрап.

Предложи се да се приеме декларация, за да може кмета, областният управител, народните представители от 19-ти Русенски избирателен район  или председателя на ОбС - Русе да направят ОПИТ да влязат тези обекти в списъка на предложените предприятия за чуждестранна инвестиция.

Какво стана след това - ГЕРБ (Русе) и компания не се съгласиха и се изкараха по-демократи от САЩ (даде се пример за държавна намеса по време на голямата депресия в САЩ през 1929,както по-пресен пример за Румъния).

ПП,,Възраждане‘‘ - Русе пита: Когато дойдат избори и започнете да обикаляте по улиците и срещнете работник от корабостроителницата, как ще се оправдаете за непукизмът спрямо важното предприятие за Русе и хиляди русенци?

Защо не се направи опит да се лобира за завода пред инвеститори, които са благонадеждни (Китай)? Да посочат управляващите имали една силна икономика в света, която да се поддържа само от малки и средни фирми, трябват големи комплекси, които дават продукция. Как един завод, който има потенциал ще се нареже за скрап, заради ,,демократичността‘‘ на управляващите.

Ние от ПП,,Възраждане‘‘ - Русе напомняме, че в момента всички плавателни съдове, които са държавна собственост (държавните агенции) се ремонтират в Румънски заводи на много по-висока цена, понеже Русенският корабен завод не работи. Какво оправдание имате,че не искате да направите нещо?

Ние от ПП,,Възраждане‘‘ - Русе ще припомним какви бяха предложенията на работниците, а Вие какво решихте.

1. Да се отговори еднозначно на въпроса : Кой е легитимен собственик на корабостроителницата в гр. Русе?

2. Да се извърши прокурорска проверка и да се изясни как е придобита собствеността на Корабостроителницата в Русе от последния собственик. 

3. Да се извърши финасов одит и инвентаризация на дълготрайни материални активи и движение на материали; на фирмите, регистрирани като корабострителници в Русе, считано от 01.01.2011 г., до 31.03.2017 г. и се изясни начина на изразходването им.

4. Да се извърши финансов одит и инвентаризация на дълготрайни материални активи и движение на материали на корабострителницата в Ямбол от създаването до сега.

5. Да се обяви публично движението на описани от КТБ материали, предвидени да възстановят суми в гаранционния фонд, движими и недвижими активи, неправомерно изразходвани и виновните за това лица.

6. Да се обявят всички сключени договори, касаещи продажби, отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество, движими и недвижими материални и нематериални активи на корабостроителниците в Русе след юни 2014 г. за недействителни.

7. Да се търси наказателна отговорност от всички длъжностни лица, причинили вина на държавата с действие или бездействие.

8. И не на последно място, да се предложат законодателни промени , чрез които да стане възможно в най-кратък срок получаването на неизплатените ни заплати (за периода 01.01.2017 ÷ 01.06.2017 плюс обезщетение за един месец ,както и 15 % от възнаграждението за м.12.2016г.) от Фонда за гарантиране вземания на работници и служители.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари