Седем зеленчука, които могат да бъдат опасни за здравето

0
Какви са последствията за организма след консумацията им
Какви са последствията за организма след консумацията им

Какви са последствията за организма след консумацията им

Поне половината от чинията ни при всяко хранене трябва да е пълна с пресни или варени зеленчуци. Но в някои случаи, определени зеленчуците могат да се окажат опасни за здравето ни, предупреди Actualno.

1. Домати

Ако имате киселини, по-добре е да се откажете от доматите и ястията, в които се съдържат. В противен случай консумацията им може да провокира киселинен рефлукс.

Това е състояние, при което хранителни частици и стомашна киселина се връщат в хранопровода, причинявайки парене и болка.

2. Зеле

Къдравото зеле и други зеленчуци, богати на витамин К (като спанак и ряпа), могат да бъдат опасни, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта. Причината е, че витамин К в тях може да намали ефекта на лекарствата и да изложи здравето ви на риск.

3. Цвекло

Цвеклото, както и спанакът и ревенът и други храни, богати на оксалати, са опасни за хората, предразположени към камъни в бъбреците.

4. Аспержи

Аспержите категорично не са подходящи за тези, които са диагностицирани с подагра. Пурините, които се съдържат в изобилие в тях, увеличават производството на пикочна киселина и това води до влошаване на състоянието.

5. Кръстоцветни зеленчуци

Не само бялото зеле, но и броколите, брюкселското зеле и карфиолът са храни, които не трябва да се консумират при болест на Крон. Консумацията им може да провокира повишено образуване на газове и подуване на корема.

6. Патладжан

Ако контролирате теглото си, внимавайте с ястията с патладжан. Този зеленчук абсорбира мазнините като гъба. Затова дайте предпочитание на задушените ястия с този зеленчук и използвайте възможно по-малко олио при приготвянето им.

7. Ряпа

Ако страдате от хипотиреоидизъм или други заболявания на щитовидната жлеза, не яжте ряпа. Тя съдържа прогоитрин и глюконастуртин, които могат да попречат на способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони.

*Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари