Седем милиона деца работят като роби по веригата за доставка на кафе в Европа

0
Съпругата и детето на индонезийски фермер в къщата им
Съпругата и детето на индонезийски фермер в къщата им Снимка: EPA / EFE

Кафето, чаят и какаото, които се консумират в Европейския съюз и дори в сградите на Европейската комисия, се произвеждат с робски и детски труд

Това пише Фернандо Моралес-де ла Крус, основател на @cafeforchange & @ cartoons4change

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира за “нулева толерантност“ към детския труд в търговията в ЕС и заяви, че основен приоритет са справедливостта и правата на човека. Тя подчерта, че икономиката на общността трябва да даде приоритет на “социалната справедливост и просперитет“ за всички хора. Макар че това са амбициозни, обещаващи стъпки, подобни стремежи са безполезни, ако не се предприемат ефективни действия, пише EURACTIV

За съжаление детският труд продължава да се увеличава по веригата за доставки на кафе, какао и много други селскостопански продукти в блока. Детският труд отрича социалната справедливост, равенството и справедливостта и отслабва и застрашава върховенството на закона.

Нелоялните търговски практики в целия ЕС и сред мултинационалните корпорации нарушават законите на общността за конкуренцията.

Фалшивите инициативи за “помощ за развитие“, финансирани от Брюксел и държавите-членки, и липсата на смислен ангажимент за върховенството на закона подхранват мизерията, глада, недохранването, детския труд и принудителната миграция във веригата на доставки.

Ясно трябва да се каже, че кафето, чаят и какаото, консумирани в Европейския съюз и дори в Европейската комисия, се произвеждат с робски и детски труд. Това включва много продукти, които Европа маркира като “честна търговия”, но всъщност са сертифицирани само за да заблудят собствените си граждани. Председателката Фон дер Лайен и всички членове на Комисията трябва да знаят, че финансирането от ЕС и държавите-членки на измамен маркетинг и фалшива реклама е незаконно, поради което трябва да бъде спряно.

В това отношение изпратих шест въпроса до Урсула фон дер Лайен:

  1. Колко сериозно Европейската комисия приема своите правни задължения да защитава върховенството на закона, правата на човека и особено правата на милиони беззащитни деца, използвани за евтина работна ръка като част от експлоататорски търговски бизнес модели на мултинационални корпорации като тези, които контролират индустриите, свързани с кафето, какаото и чая?
  2. Броят на децата, които работят като евтина работна ръка във веригата за доставки на кафе, какао и чай в ЕС, е по-висок от населението на Брюксел. Знае ли Европейската комисия колко милиона деца са експлоатирани във веригата си на доставки?
  3. Имате ли работна група, работеща за прекратяване на тези неприемливи, жестоки и незаконни бизнес модели? Кои комисари участват? Откога съществува тази работна група?
  4. Ако няма работна група и целта е да има нулева толерантност към детския труд в търговията в ЕС, каква е причината за забавянето при създаването на такъв субект?
  5. Поддържа ли Европейската комисия списък на компаниите, които продават продукти, произведени от детски труд?
  6. Европейският съюз е най-големият финансов бенефициент на детски труд в регионите за производство на кафе и какао в света. Как можете вие ​​или всеки друг лидер на ЕС да твърдите, че Европа зачита и защитава върховенството на закона, правата на детето и всички човешки права?

Евроинституциите дискриминират експлоатираните деца и игнорират основните им права.

Председателката на Комисията Фон дер Лайен е майка на седем деца, поради което тя не може да пренебрегне, че над 7 милиона деца страдат от мизерия, глад и недохранване в селските общности, които доставят кафе, чай и какао в ЕС.

Въпреки че тези бедни деца може да са невидими за повечето европейски граждани, Фон дер Лайен, всички членове на Комисията и повечето журналисти знаят много добре, че съществуват, дори ако европейските медии не пишат за тях. Тези бедни деца са невинни жертви на безразличието на иначе добрите хора.

Те са жертви на жестоки, експлоататорски и незаконни бизнес модели, които генерират десетки милиарди евро печалба и данъчни приходи в цяла Европа.

Като се има предвид, че току-що отбелязахме 72-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека, 31-ата годишнината от Конвенцията за правата на детето и че 2021 г. е Международната година за премахване на детския труд, крайно време е правата на децата и върховенството на закона се приемат сериозно. Европа трябва да спре да печели от експлоатацията на най-бедните.

Можем само да се надяваме, че Урсула фон дер Лайен и всички европейски институции и правителства ще действат в защита на правата на човека и върховенството на закона спешно и с всички правни, политически и материални средства, с които разполагат.

Бездействието е същото като съгласието с трагичното престъпление и подпомагането и подбуждането към него, извършено срещу милиони бедни и беззащитни деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари